środa, 1 kwietnia 2015

Serniczki na zimno z ricottą i kokosową nutą

Wielkanoc już za pasem. Pewnie większość z Was ma już za sobą generalne porządki i zaczyna szaleństwo w kuchni, Muszę przyznać, że ja, w tym roku dopiero zaczynam się zastanawiać nad moim świątecznym, wegetariańskim menu.
Na moim świątecznym stole na pewno pojawi się pascha, jednak w nieco innej niż tradycyjna wersji (bez masła, śmietany i jajek, ale z ciekawymi dodatkami), krem szpinakowy z suszonymi pomidorami i twarożek z rzeżuchą - nad resztą świątecznych (odchudzonych) dań jeszcze się zastanawiam.

Dziś, przychodzę do Was z przepisem, który z powodzeniem można potraktować jako świąteczną inspirację - sernik z dodatkiem ricotty i kokosa, bez pieczenia.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Liczba porcji: 4
Kaloryczność porcji: 225 kcal

Składniki:
Masa serowa:
- 40 dag chudego twarogu,

- 10 dag serka ricotta,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka cukru pudru trzcinowego (albo zmielonego, cukru trzcinowego kryształu),
- 1/2 laski wanilii,
- 3 łyżki wiórek kokosowych,
- 1-2 łyżki Malibu*.
Spód:
- 3 sucharki,
- łyżka wiórek kokosowych,
- łyżka Malibu**.
Ponadto:
- wiórki kokosowe i ulubione owoce do dekoracji.

*w wersji dla dzieci dodaj kilka kropli olejku kokosowego (ew. migdałowego).
** w wersji dla dzieci użyj takiej samej 2 łyżek mleka kokosowego.

Przygotowanie:
1. Twaróg zmiel, rozetrzyj z ricottą, jogurtem i cukrem pudrem trzcinowym. Do masy serowej dodaj miąższ z z 1/2 laski wanilii, wiórki kokosowe i Malibu.
Małe salaterki lub większe foremki na babeczki wyłóż dwukrotnie gazą i napełnij masą.

2. Przygotuj spód: sucharki pokrusz, wymieszaj z wiórkami kokosowymi i Malibu na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę podziel na 4 równe części, każdą z nich wyłóż równomiernie na masę serową (tak, by sucharkowy spód zakrył ser), zawiń gazę do góry, dociśnij i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
3. Serniki wyjmij z miseczek (foremek), zdejmij gazę, udekoruj wiórkami kokosowymi i owocami.


4 komentarze:

  1. Mmm wygląda niebiańsko- delikatnie i wykwitnie. Musi smakować nieziemsko :>
    Ja też jeszcze nie wybrałam wielkanocnych dań, ale wiem jedno - będą jaja 2 pasztety: mięsny z kurczakiem i wegański :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :-).
      Jestem bardzo ciekawa tego wegańskiego
      pasztetu.

      Usuń
  2. Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Twój musi być pyszny! Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam Cię do mojej listy najlepszych blogów kulinarnych :)
    http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ serdecznie zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.