sobota, 28 lutego 2015

Sałatka z pieczonych buraków

Wraz z dzisiejszym postem, "przychodzę" do Was z przepisem na sałatkę idealną, zwłaszcza teraz - w okresie przedwiosennym, kiedy (nie oszukujmy się) mamy nieco ograniczony wybór.
Wystarczą trzy główne składniki + kilka dodatków podkręcających smak, by stworzyć coś naprawdę pysznego.



Liczba porcji: 2
Kaloryczność porcji: 160 kcal 

Składniki:
- 8 dag szpinaku baby,
- 2 średnie buraki,
- pomarańcza,
- 2-3 łyżki sezamu
Sos:
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek),
- łyżka octu balsamicznego,
- po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu.

Przygotowanie:
1. Buraki wyszoruj, każdy z nich owiń w kawałek folii aluminiowej, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz ok. 35-40 minut. Buraki ostudź, a następnie obierz, pokrój w plasterki, a następnie na kawałki.
2. Szpinak baby przebierz, dokładnie umyj i osącz na sicie. 
3. Pomarańczę dokładnie wyszoruj. Z pomarańczy zetnij skórkę wraz z białą częścią, z miąższu wytnij zgrabne fileciki pomarańczy. Sezam upraż na suchej patelni. Olej z pestek dyni (lub oliwę) wymieszaj z octem balsamicznym, solą morską i czarnym pieprzem.
4. Na talerzach rozłóż liście szpinaku, kawałki buraka i fileciki pomarańczy. Tuż przed podaniem sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.