poniedziałek, 2 lutego 2015

Pizza ziemniaczana z pieczarkami i tymiankiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad, w sam raz na chłodne dni.
Ziemniaczane ciasto udaje spód drożdżowy, a pieczarki, tymianek i ser tworzą razem z nim idealną całość. Wypróbujcie przepis u siebie i przekonajcie się, że pizza może być zdrowa i nieco inna niż zwykle.


Liczba porcji: 1 średnia pizza (średnica ok. 14 cm)
Kaloryczność porcji: 380 kcal

Składniki:
- 4 średnie ziemniaki (ok. 30 dag),
- 15 dag pieczarek,
- 1/2 małej cebuli,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- łyżka oleju (u mnie ryżowy),
- łyżeczka masła,
- 2 łyżki drobno startego, żółtego sera,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, cienko obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Jeszcze gorące ugnieć tłuczkiem na puree, połącz z masłem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Pieczarki oczyść, kroimy w plasterki, posyp solą i odstaw na ok. 10 minut by puściły sok, a następnie dokładnie je odsącz.
Cebulę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż cebulę (2 minuty), dodaj pieczarki i smaż je do momentu aż się zezłocą i staną się miękkie (ok. 8-10 minut). Na koniec dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Ciasto ziemniaczane rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując okrąg o średnicy ok. 14 cm i grubości 1 cm. Na cieście rozłóż usmażone pieczarki z cebulą. Wierzch posyp startym żółtym serem. Blachę z pizzą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 12-15 minut. Podawaj na gorąco.



1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.