sobota, 3 stycznia 2015

Zapiekanka ryżowa z cukiniową różą

Długie zimowe wieczory sprzyjają wymyślaniu nowych przepisów i tworzeniu czegoś nowego z pozornie prostych składników. W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój autorski pomysł na efektowną, ale jakże prostą w wykonaniu zapiekankę ryżową z cukinią i szpinakiem.


Liczba porcji: 4
Kaloryczność porcji: 290 kcal

Składniki:
- 20 dag ryżu,
- 2 duże cukinie,
- 30 dag szpinaku,
- 2 obrane ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki oleju (+ trochę do wysmarowania foremek),
- 5 dag żółtego sera,
- słodka mielona papryka, oregano,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, według przepisu na opakowaniu (ryż nie może się rozgotować), osącz i lekko ostudź. 
2. W czasie kiedy ryż się gotuje, umyj cukinię i pomidory. Pomidory natnij na krzyż, przelej wrzątkiem, zahartuj w zimnej wodzie i zdejmij z nich skórkę. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry - wstążki. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak umyj, osącz, blanszuj przez ok. minutę, zahartuj w zimnej wodzie, dokładnie osącz i posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Plastry cukinii oprósz słodką papryką, oregano i odrobiną soli, skrapiam łyżką oleju, odstaw na 10 minut. Na patelni zrumień (grilluj) plastry cukinii (już bez dodatku tłuszczu). Następnie, na tą samą patelnie wlej resztę oleju, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż, a po ok. 1 minucie dodaj szpinak i pomidory. Smaż przez 3 minuty, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Farsz ostudź i wymieszaj z połową, startego żółtego sera.
4. 4 żaroodporne kokilki wysmaruj odrobiną oleju (lub innego tłuszczu, np. masła). Ugotowanym ryżem wylep dość grubą warstwą dno i boki foremek, ta by pośrodku powstała "miseczka na farsz". Do każdej wylepionej kokilki nałóż szpinakowy farsz, wyrównaj wierzch. Plastry cukinii ułóż na powierzchni każdej zapiekanki, zwijając je wokół siebie, tak by powstała róża. Wierzch każdej zapiekanki posyp resztą żółtego sera. 
5. Zapiekanki wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.

Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie <3
    Uwielbiam takie zapiekanki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się postarałaś dziewczyno. Wygląda bosko :) Zapraszam do mnie na rozdanie: http://www.conchitahome.pl/2015/01/konkurs-badz-zorganizowana-w-tym-roku.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.