piątek, 2 stycznia 2015

Sałatka z rukolą i orzechami pekan

Zimą, kiedy mam ograniczony dostęp do warzyw, korzystam z wszelkich sałat i kiełków (bez problemu można je wyhodować na kuchennym parapecie).

W dzisiejszym poście przedstawię Wam jeden z moich pomysłów na wykorzystanie rukoli, która jest chyba najbardziej specyficzna za wszystkich sałat. W mojej wersji z orzechami pekan i cząstkami pomarańczy zyskuje nowe, nieco łagodniejsze, ale jakże smaczne oblicze.
Nieskromnie napiszę, że dla mnie to sałatka idealna - przepyszna, pełnowartościowa i uniwersalna - pasuje zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i szybką kolację.


Liczba porcji: 3
Kaloryczność porcji: 130 kcal

Składniki:
- 80 g rukoli,
- duża pomarańcza lub 2 mniejsze,
- garść orzechów pekan (ok. 40 g),
- łyżka oleju z pestek dyni (ewentualnie z pestek winogron),
- łyżka octu balsamicznego. 
 
Przygotowanie: 
1. Rukolę umyj, dokładnie osącz na sicie. 
2. Pomarańczę sparz, obierz z niej skórkę i wykrój z niej zgrabne cząstki. 
3. Rukolę delikatnie wymieszaj z filecikami z pomarańczy i orzechami pekan.  
4. Olej z pestek dyni wymieszaj z octem balsamicznym. Sałatkę rozłóż na talerzach i polej przygotowanym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.