sobota, 24 stycznia 2015

Muffinki z jabłkami i... gorzką czekoladą

Pogoda płata ostatnio chwile - raz dzień wita nas iście zimowa scenerią (niby normalne o tej porze roku), innym zaś razem zaskakuje wiosenną temperaturą i i przepięknym słońcem.
Na tak zmienną aurę, najlepsze są chwile spędzone w kuchni - nie dość, że jest szansa na stworzenie czegoś pysznego, to jeszcze okazja by dać upust swojej kreatywności.


W dzisiejszym poście mam dla Was przepis na babeczki z jabłkiem, które powstały (jak zwykle) pod wpływem chwili. Przerobiłam jeden z moich przepisów na babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką (klik) i tak powstało coś nowego.
Oczywiście zachęcam Was do eksperymentów - rodzynki możecie zastąpić, np. żurawiną, a z jabłka możecie zrezygnować na rzecz wyżej wspomnianej gruszki. 
W końcu gotowanie to zabawa, a mój blog i przedstawione na nim przepisy mają być dla Was inspiracją.


Liczba sztuk: 8
Kaloryczność sztuki: 115 kcal

Składniki:
- 120 g mąki tortowej,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- ok. 100 ml mleka,
- łyżka rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- 1 duże jabłko (najlepiej szara reneta),
- 2 łyżki rodzynek,
- łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 12 g).
Ponadto:

- odrobina tłuszczu i mąki do foremek lub papilotki.

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane rozdrobnij za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozdrobnione płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Rodzynki opłucz, odsącz. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki (ale nie na wiórki!). Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj do suchych składników wraz z rodzynkami, orzechami i czekoladą, dokładnie wymieszaj.
2. Do składników w misce dodaj łyżkę rozpuszczonego masła oraz mleko (tyle, by powstało dość gęste ciasto). Osiem zagłębień w formie na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami lub wysmaruj masłem i wysyp mąką (lub tartymi orzechami), wyłóż ciasto do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.


4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.