piątek, 2 stycznia 2015

Lasagne z grillowanymi warzywami

Na początku witam się z Wami po "krótkiej" przerwie. Co tu dużo mówić - ostatnimi czasu cierpię na brak czasu, więc prowadzenie bloga spadło na boczny tor. Jeżeli śledzicie fanpage na facebooku, wiecie zapewne, że wraz z nowym rokiem obiecywałam poprawę - trzymajcie kciuki żeby się udało :).

Pogoda nas nie rozpieszcza - raz zaskakuje śniegową pierzynką i kilkustopniowym mrozem, innym zaś razem raczy jesienną szarugą. Na pogodę raczej wpływu nie mamy, ale już na nasze samopoczucie jak najbardziej.
Jak rozświetlić wietrzne i ponure dni? Moja odpowiedź brzmi - lasagne z grillowanymi warzywami

Tym razem użyłam pomidorów z puszki, które o tej porze roku wydają mi się najrozsądniejszą opcją. Latem jednak wróćcie do tego przepisu i wykorzystajcie dojrzewające w słońcu pomidory - obiecuję, że odkryjecie tę potrawę na nowo.


Liczba porcji: 4
Kaloryczność porcji: 360 kcal

Składniki:
- 10 płatów makaronu lasagne (ok. 170 g),
- duża cukinia,
- strąk czerwonej papryki,
- 1/2 strąka żółtej papryki,
- puszka pomidorów w całości (bez skóry),
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła (do formy),
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta bazylii,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:
1. Przygotuj warzywa: cukinię i papryki umyj, osusz. Z papryk wyjmij gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski. Cukinię pokrój wzdłuż, w długie plasterki. Oliwę wymieszaj ze słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką posmaruj warzywa - plastry cukinii i paski papryki, odstaw na ok. 10 minut. Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą) i kładź na nią kawałki warzyw - cukinii i papryki bez osączania ich z zalewy. Warzywa zrumień z obu stron przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni.
2. Pomidory z puszki osącz z zalewy, podziel na pół. Jedną połowę pokrój w kostkę i odłóż, drugą część zmiksuj razem z zalewą i wylej na patelnię, na której grillowały się warzywa (w ten sposób zachowasz cały smak grillowanych warzyw w sosie pomidorowym), Do zalewy na patelni dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przecier pomidorowy, bazylię i jeżeli to konieczne trochę wody (jeżeli sos jest zbyt gęsty). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron lasagne przygotuj według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem (dno i boki), a dno naczynia wysyp siemieniem lnianym. 
4. Na dnie naczynia rozsmaruj 2-3 łyżki sosu i przystąp do układania warstw: makaron - warzywa (plastry cukinii, paski papryki, kawałki pomidora) - sos - makaron - warzywa - makaron - sos. Na wierzchu ułóż plasterki lub wiórki żółtego sera.
Lasagne włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz przez 25-30 minut. Tuż przed podaniem wierzch możesz posypać ziołami.
 
Rady:
Cukinię możemy zastąpić bakłażanem (po pokrojeniu do na plastry, należy posolić go, a po około 15 minutach, osączyć i opłukać, następnie postępować według przepisu), albo użyć cukinii i bakłażana pół na pół.
Smak lasagne możemy wzbogacić dodając do warzyw na patelni 1-2 czerwone cebule pokrojone w ósemki. 
Zamiast żółtego sera możemy wykorzystać mozzarellę.

1 komentarz:

  1. Już dawno nie miałam takiego obiadu :) Muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.