niedziela, 9 listopada 2014

Owsiane bułeczki z mascarpone

Domowe pieczywo jest tym, co lubię najbardziej. Musicie przyznać, że na próżno szukać takiego smaku w sklepie, czy nawet najlepszej piekarni. Dziś mam dla Was nowy przepis na słodkie bułeczki - jeżeli chociaż raz upieczecie je według mojego przepisu już nigdy nie wrócicie do sklepowych rogali, czy maślanych bułek, obiecuję ;).

Skąd w mojej głowie pojawił się pomysł na bułeczki z płatków owsianych? Po prostu lubię eksperymenty oraz ciekawe i zdrowe rozwiązania. Poza tym użycie płatków owsianych czyni te bułeczki idealnym wypiekiem śniadaniowym, bo są zdrowe, pożywne i sycące.
Oczywiście, Was też zachęcam do eksperymentów - mielone migdały można zastąpić mielonymi orzechami (np. laskowymi), a do ciasta warto dodać miąższ z 1/2 laski wanilii. Tym sposobem te bułeczki nigdy Wam się nie znudzą i zawsze będą smakować inaczej.
Plusem jest też fakt, że nie potrzebują specjalnych dodatków - doskonałe solo, z masłem, czy domową konfiturą (u mnie z konfiturą wiśniową, według tego przepisu: klik).


Liczba sztuk: 4
Kaloryczność sztuki: 140 kcal

Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych, 

- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2,5 dag świeżych drożdży
ok. 90 ml letniego mleka
łyżka mielonych migdałów
łyżka cukru (najlepiej brązowego), 
- łyżeczka cukru z wanilią
łyżka mascarpone, 
łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy,
łyżeczka stopionego masła

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmiksuj blenderem na pył, przesyp do miski. 
2. Drożdże o temperaturze pokojowej pokrusz, zasyp cukrem i zostaw do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodaj łyżkę mąki oraz letnie mleko, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
3. Resztę mąki dodaj do płatków owsianych wraz z cukrem waniliowym i mielonymi migdałami, wymieszaj. Do sypkich składników dodaj świeżo startą skórę pomarańczową (na tarce o drobnych oczkach) oraz mascarpone, rozetrzyj w palcach, a następnie wlej wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Uformuj kulę, wstaw do miski, zakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 
4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch każdej bułeczki natnij na krzyż, posmaruj roztopionym masłem. 
5. Blaszkę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz ok. 20-22 minuty na złoty kolor.




6 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.