sobota, 29 listopada 2014

Muffinki z kapustą i grzybami

Co roku, wraz z końcem listopada i początkiem grudnia, zaczynam planowanie świątecznego menu. Zwykle przeważa tradycja, ale nie brakuje też nowych pomysłów. Przygotowanie świątecznego, bezmięsnego i zdrowego obiadu wymaga odrobiny inwencji, jednak nie jest to niemożliwe. Od dziś, na blogu zaczynam prezentować przepisy na świąteczne dania - zarówno te w wersji na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Wybierzcie coś i przygotujcie u siebie w domu.

W dzisiejszym poście moja wariacja na temat świątecznego kulebiaku. Moja wersja jest znacznie lżejsza i w formie muffinek, co jeszcze bardziej dodaje tej potrawie uroku. Są doskonałe do czerwonego barszczu i zachowują swoją świeżość przez 3-4 dni jeżeli są należycie przechowywane. Można je także spokojnie zamrozić, po odpieczeniu są równie smaczne.



Liczba sztuk: 8
Kaloryczność sztuki: 175 kcal


Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- łyżka masła,
- płaska łyżeczka cukru,
- sól.
Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej,
- 10 dag suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków),
- większa cebula,
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz
Ponadto:
- masło i mąka do foremek,
- 2 łyżki mleka.
  
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową): Drożdże rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuść w połowie letniego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, ostudź. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj sól (ok. 3/4 łyżeczki), zrób wgłębienie. Do zagłębienia wlej wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, a także stopniowo resztę letniego mleka, wyrabiaj tak by powstało gładkie i elastyczne ciasto (gdy za bardzo się klei dodaj więcej mąki). Z ciasta uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na ok. 45 minut).
2. Przygotuj farsz: grzyby zalej ok. 2 szklankami ciepłej wody, odstaw do namoczenia (na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc). Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Ugotowaną kapustę dokładnie odsącz. Namoczone grzyby odsącz (wodę, w której się moczyły zachowaj), pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oleju wraz z łyżeczką masła, wrzuć cebulę, szklij ok. 1-2 minuty, a następnie dodaj grzyby. Smaż razem 5 minut, wlej 1/3 wody, w której moczyły się grzyby i duś przez 10 minut. Do przesmażonych grzybów z cebulką dodaj kapustę, duś razem podlewając resztą wody spod grzybów (dodaj ją stopniowo), do momentu aż wszystkie składniki farszu będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudź.
3. 8 zagłębień w formie do muffinek (o średnicy ok. 6 cm) wysmaruj masłem i wysy mąką. Oderwij kawałek ciasta i za pomocą okrągłej foremki o średnicy odpowiadającej średnicy zagłębień w formie, wytnij kółeczka i wyłóż nimi zagłębienia. Z pozostałego ciasta odetnij ok. 1/5 ciasta. Resztę rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,4 mm, rozsmaruj na nim wystudzony farsz, zwiń roladę. Pokrój ją na 8 równych kawałków. Każdy kawałek umieść w jednym zagłębieniu. Resztę ciasta rozwałkuj, foremką do ciasteczek wytnij gwiazdki (lub inny, świąteczny kształt), przykryj nimi wierzchy muffinek. Formę z muffinkami ponownie odstaw do wyrośnięcia (10-15 minut).
4. Wierzchy muffinek posmaruj mlekiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Piecz 25-30 minut do zarumienienia.





zBLOGowani.pl

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.