piątek, 7 listopada 2014

Makaron ze szpinakiem i ricottą

Czasami są takie dni, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie. Nieocenione są wtedy przepisy na szybkie, zdrowe i pyszne obiady, do przygotowania których wystarczy pół godziny.
W dzisiejszym poście zaprezentuję Wam jeden z takich przepisów - wstawcie wodę na makaron, a w międzyczasie przygotujcie sos ze szpinaku, czosnku i ricotty. Efekt? Więcej niż WOW!


Liczba porcji: 4
Kaloryczność porcji: 280 kcal

Składniki:
- opakowanie (25 dag) makaronu wstążki (u mnie wstążka Makaron Międzybrodzki),
- 45 dag świeżego szpinaku,
- 12 dag ricotty,
- duży ząbek czosnku,
- płaska łyżka masła,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 8-10 minut).
2. Szpinak przebierz, dokładnie umyj, odsącz, usuń ogonki. Liście szpinaku zanurz na ok. 1 minutę we wrzątku, wyjmij, dokładnie odsącz i posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż (ok. 30 sekund), dodaj szpinak, smaż razem ok. 4 minuty. Ricottę rozetrzyj, dodaj do szpinaku, mocno podgrzej. Do sosu włóż dokładnie odsączony makaron, wymieszaj, tak by sos oblepił makaron.
4. Na talerzach rozłóż porcje makaronu, od razu podawaj.

1 komentarz:

  1. Lubię to połączenie - szpinak i ricottę mogłabym jeść zawsze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.