czwartek, 23 października 2014

Rogaliki cebulowe

Pora roku sprzyja eksperymentom kulinarnym. Dziś mam dla Was jeden z efektów tych eksperymentów - drożdżowe rogaliki z cebulowo-tymiankowym farszem, które są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Polecam je solo - jako zdrową, słoną przekąskę lub jako dodatek do czerwonego barszczu lub innych zup.


Składniki (16 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
- 2,5 dag świeżych drożdży,
- płaska łyżeczka cukru,
- ok. 100-120 ml letniej wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka oleju rzepakowego.
Farsz:
- 2 większe cebule,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 dag startego oscypka lub wędzonego, żółtego sera,
- łyżka oleju,
- płaska łyżeczka masła,
- sól, pieprz.
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do formy,
- 2 łyżki mleka.


Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej, a następnie rozpuść w ok. 100 ml letniej wody. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki pszennej i żytniej przesiej przez sito do miski, dodaj sól, wymieszaj. W suchych składnikach zrób dołek, wlej wyrośnięte drożdże i łyżkę oleju. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche, dodaj więcej letniego płynu, a jeżeli zbyt wilgotne, nieco mąki). Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
2. Przygotuj farsz: Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, lekko posól i zeszklij ok. 4-5 minut. Następnie dodaj tymianek oraz masło, podlej niewielką ilością wody (ok. 1-2 łyżki wody) i duś do miękkości, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj, ostudź. Wystudzony farsz cebulowy połącz ze startym serem (oscypkiem lub wędzonym).
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 2 części. Z każdej części uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, a następnie rozwałkuj na okrągły placek na podsypaną mąką blacie. Każdy placek podziel na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmaruj ok. 1-2 łyżeczki farszu i zwiń zgrabne rogaliki. Uformowane rogaliki ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wierzchy rogalików posmaruj mlekiem. Blachę w rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz ok. 25 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.