środa, 29 października 2014

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką

Jesień, a później także i zima, nierozerwalnie kojarzą mi się z korzennymi przyprawami (zwłaszcza cynamonem) oraz orzechami. To taki magiczny czas nie tylko ze względu na aurę, ale także na sezonowość naszej diety - wkraczają do niej gruszki, jabłka, dynia, bakalie. Jest po prostu pysznie!

Dziś mam dla Was wymyślony przeze mnie przepis na drożdżowe wianuszki pełne cynamonu, z orzechowym wierzchem. Taka mała, cynamonowa rozpusta bez jajek i nadmiaru cukru.
Koniecznie upieczcie je, czy to do weekendowej kawy, czy w okresie przedświątecznym (który wbrew pozorom już tuż tuż :)) - ich smak jest naprawdę niepowtarzalny.

Chcąc wyjść moim czytelnikom na przeciw, postanowiłam, że będę podawać kaloryczność porcji/sztuki prezentowanych przeze mnie potraw (zwłaszcza jeżeli chodzi o takie słodkości).
Myślę, że przyda to się, zwłaszcza osobom, które tak jak ja kontrolują liczbę spożywanych kalorii.


Liczba sztuk: 4 (naprawdę spore)
Kaloryczność sztuki: 320 kcal

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 550) + do podsypania blatu i wałka,
- 3 dag świeżych drożdży o temperaturze pokojowej,
- ok. 130 ml letniego mleka 0,5 %,
- 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji).
Farsz cynamonowy:
- kopiasta łyżka cynamonu,
- łyżka cukru pudru,
- łyżka miękkiego masła.
Kruszonka orzechowa:
- 1/3 szklanki łuskanych orzechów laskowych,
- łyżka cukru (najlepiej brązowego),
- łyżka miękkiego masła,
- łyżka mąki.
Ponadto:
- masło i tłuszcz do formy,
- 2 łyżki mleka,
- cukier puder do posypania.


Przygotowanie:
1. Ciasto: Drożdże utrzyj z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut). Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Masło rozpuść, ostudź. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, sporą szczyptę przyprawy do piernika, zrób wgłębienie, wlej rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże, wyrób gładkie i elastyczne ciasto starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Z ciasta uformuj kulę, umieść ją w misce i przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
2. Blachę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Cynamon dokładnie połącz z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, każdą dokładnie wyrób, a następnie rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm. Każdy placek posmaruj odrobiną masła, a następnie posyp równomiernie cynamonem z cukrem. Przygotowane placki zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie każdy rulon rozetnij wzdłuż, powstałe paski skręć ze sobą i połącz końce tworząc okrągłe wianuszki. Uformowane kołaczyki ułóż na przygotowanej blaszce.
3. Przygotuj kruszonkę: orzechy posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem, a następnie dodaj masło i rozetrzyj palcami. Wierzchy wianuszków posmaruj mlekiem, posyp przygotowaną kruszonką lekko ją dociskając. Formę z wianuszkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C piecz 20-25 minut na złoty kolor (w zależności od piekarnika). Jeszcze ciepłe posyp przez sitko cukrem pudrem.


8 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.