czwartek, 2 października 2014

Chleb żytni ze słonecznikiem, rodzynkami i sezamem

Któż z nas nie zna smaku domowego chleba? Takiego, który piekła mama lub babcia - pachnącego, z chrupiącą skórką, który nie potrzebuje nawet dodatków, bo smakuje z samym masłem.
Właśnie na taki chlebek, mam dla Was dzisiaj przepis.
Spokojnie, możecie przygotować podwójną ilość ciasta, bo znika w ekspresowym tempie.
Zamiast rodzynek możecie użyć żurawiny, a także wzbogacić ciasto o dodatek ulubionych orzechów.


Składniki (1 bochenek - keksówka):
Ciasto:
- 40 dag mąki żytniej,
- 300 ml wody,
- 3 dag świeżych drożdży,
- 5 dag ziaren słonecznika,
- garść rodzynek (ok. 3 dag),
- 2 łyżki sezamu,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżka oleju rzepakowego.
Ponadto:
- niewielka ilość oleju do foremki,
- ok. 2 łyżki bułki tartej do foremki,
- odrobina wody do spryskania chleba,
- 3 łyżki ziaren słonecznika na wierzch chleba.

Przygotowanie:
1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuść w 300 ml wody, odstaw na 15-20 minut  w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli, ziarna słonecznika, sezam i rodzynki, dokładnie wymieszaj. Do sypkich składników wlej podrośnięty rozczyn, wyrób elastyczne i klejące się ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1 godzinę).
3. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą, Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrób, przełóż do do przygotowanej foremki, wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).
4. Wierzch chleba spryskaj wodą. Foremką z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piecz przez ok. 35-40 minut na złoty kolor (w zależności od piekarnika). Chleb pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.