niedziela, 14 września 2014

Rustykalne ziemniaczki z pieczarkami

Lato powoli odpuszcza nadchodzącej jesieni. Zbliża się czas rozgrzewających, kremowych zup, zapiekanek i korzennych przypraw, który (mówcie, co chcecie) jest dla mnie bardzo inspirujący.
Jesień jednak nie musi oznaczać kalorycznych potraw i nadprogramowych kilogramów, a doskonałym dowodem na to jest mój dzisiejszy przepis - lekkie ziemniaczki podprażane (bo trudno nazwać je smażonymi i ociekającymi tłuszczem) z rumianymi pieczarkami.
Wierzcie mi lub nie, ale są przepyszne! Recepturę na nie wymyśliłam (jak zwykle) przez przypadek, ale wiem już, że często będę wracać do tej potrawy.



Składniki (4 porcje):
- 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
- 40 dag mniejszych pieczarek,
- mała cebula,
- 2-3 gałązki tymianku,
- 5 dag startego, żółtego sera,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- słodka papryka,
- szczypta chilli,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, pokrój w kostkę.
2. Pieczarki oczyść i pokrój w ósemki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki, oprósz je słodką papryką i chilli, skrop niewielką ilością wody i smaż do miękkości i zarumienienia (ok. 8-10 minut).
3. Tymianek umyj, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj. Do pieczarek dodaj posiekany tymianek i pokrojone ziemniaki, dokładnie wymieszaj, dodaj ocet balsamiczny, dopraw do smaku i smaż jeszcze przez 2 minuty.
4. Gorącą potrawę wyłóż na talerze, posyp tartym, żółtym serem i natką pietruszki.

PROŚBA:
Biorę udział w konkursie "Zostań mistrzem smaku" i startuję wraz z przepisem na burgery jaglane. Będę wdzięczna za Wasze głosy - wystarczy kliknąć: ZAGŁOSUJ, przy mojej pracy:
http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,cheeseburgery-jaglane-ze-szpinakiem,id-401
Można głosować 1 raz dziennie, co 24 h.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie swojskie potrawy, comfort food :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj, ja także kocham - najlepsze jedzonko :).
      Pozdrawiam i zaglądam :D.

      Usuń
  2. Mniam ale pyszne ziemniaczki, zjadłabym takie :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować :). Z przyjemnością zajrzę :D.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.