sobota, 6 września 2014

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami

Dzisiaj mam dla Was przepis, który jest moim kolejnym, kulinarnym eksperymentem. 
Postanowiłam połączyć wspaniałe, polskie jabłka i niedocenianą marchewkę w jednym, prostym do przygotowania, aczkolwiek przepysznym i zdrowym daniu.

Te placuszki są doskonałe na lekki, słodki obiad albo dietetyczny podwieczorek.
Smakują na ciepło i na zimno, więc można zabrać je ze sobą na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Do surowego jeszcze ciasta możecie dorzucić trochę orzechów, a nawet suszone owoce (np. łyżkę drobno posiekanych moreli), to wzbogaci smak tych placuszków.



Składniki (na 6 placuszków):
- 1 duże jabłko,
- 1 większa marchewka,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2-3 łyżki mocnego naparu herbaty (czarnej),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji) - najlepiej brązowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 1 białko jaja,
- kilka kropli soku z cytryny,
- szczypta soli,
- niewielka ilość oleju do smażenia.

Przygotowanie:
1. Rodzynki opłucz, odsącz, a następnie przełóż do miseczki i zalej naparem z czarnej herbaty, odstaw do lekkiego spęcznienia.
2. Jabłko i marchewkę umyj, dokładnie osusz i cienko obierz.
Do dużej miski, na tarce o średnich oczkach zetrzyj marchew, a następnie jabłko, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Do startej marchewki i jabłka dodaj odsączone, namoczone rodzynki, cynamon i proszek do pieczenia oraz przesianą przez sito mąkę. Całość dokładnie połącz.
4. Białko jaja (najlepiej wcześniej schłodzone - łatwiej się ubiją), ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj do cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę do utrwalenia i uzyskania śnieżnobiałej piany.
5. Ubitą pianę dodaj do reszty składników w misce i delikatnie połącz (np. za pomocą łopatki), tak by nie zbić delikatnej struktury ciasta.
6. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju (możesz to zrobić za pomocą papierowego ręcznika lub silikonowego pędzelka), dobrze rozgrzej.
Na rozgrzaną patelnię kładź porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony).
Podawaj ułożone w stosik, posypane cukrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.