piątek, 5 września 2014

Placek drożdżowy z grzybami i tymiankiem

To już ta pora - lasy pełne są grzybowych dywanów, a letnia kuchnia powoli zaczyna przeistaczać się  w jesienną. Lubię ten czas, kiedy lato jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa, ale jesień już kusi nas swoimi darami - jest pysznie, pachnąco i naprawdę kreatywnie.

Dzisiaj mam dla Was przepis, który jest dowodem na to, że smacznie nie oznacza kalorycznie.
Tego drożdżowego placka nie mylcie z pizzą, bo poza ciastem drożdżowym nie ma z nią nic wspólnego. Jest on znacznie smaczniejszy, bardziej wykwintny (spokojnie sprawdzi się na ważnych uroczystościach, np. jako przystawka) i bardzo sezonowy. Zapraszam na grzybowe wariacje!



Składniki (na 2 placki o średnicy 20 cm każdy = 8 porcji):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 150 ml letniego (nie gorącego mleka),
- łyżka dobrej oliwy z oliwek,
- łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 35 dag prawdziwków,
- średnia cebula,
- łyżka oleju (u mnie olej z orzechów włoskich),
- łyżka masła,
- 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub wody,
- 1-2 gałązki tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku),
- sól, czarny pieprz.
Ponadto:
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 %,
- 6 dag startego, żółtego sera,
- tłuszcz i mąka do formy.

Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej, a następnie rozpuść w ok. 100 ml letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiej przez sito do miski, dodaj sól, wymieszaj. W suchych składnikach zrób dołek, wlej wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tylko tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
2. Przygotuj farsz: grzyby oczyść. Zarówno kapelusze jak i nóżki pokrój na niezbyt grube plasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę (ok. 1-2 minuty), a następnie dodaj grzyby i masło. Całość smaż razem do miękkości grzybów (ok. 20 minut), często mieszając i podlewając porcjami buliony warzywnego. Pod koniec duszenia grzybów dopraw je do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Farsz ostudź i podziel na dwie części.
3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie różne części. Każdą część krótko wyrób, a następnie rozciągnij ją w przygotowanej tortownicy formując brzeg o wysokości ok. 1 cm. Spód każdego placka gęsto nakłuj widelcem.
4. Na każdym spodzie rozsmaruj równomiernie farsz grzybowy. Grzyby polej śmietanką (po 2 łyżki na placek) i posyp startym żółtym serem. Formy z plackami przykryj bawełnianymi ściereczkami i odstaw jeszcze na 10 minut do podrośnięcia.
5. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na 20-25 minut aż ciasto się upiecze i zarumieni, a ser apetycznie się stopi. Podawaj na gorąco lub zimno.

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.