sobota, 20 września 2014

Pikantna zupa krem z dyni

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty! Wraz z nim, w mojej kuchni tworzą się nowe przepisy na potrawy z Królową Dynią w roli głównej. Zwykle nie ograniczam się do jednej grupy potraw.
Jeżeli podczytujecie moje posty, zdążyliście już zauważyć, że uwielbiam eksperymenty.
Czasami pozornie niepasujące do siebie składniki tworzą perfekcyjną całość, dlatego uważam, że czasami warto zaryzykować.


W dzisiejszym poście dynia na ostro i w wersji obiadowej - gęsta i kremowa zupa zaostrzona chilli i imbirem, podana z tymiankowo-serową grzanką skradnie Wasze podniebienia i rozgrzeje w szare, jesienne dni. 


Składniki (6 porcji):
- 1-1,2 kg dyni (bez skóry i pestek),
- pół cebuli,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1/4 małej papryczki chilli,
- 1/3 selera,
- 3 ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżeczka masła,
- łyżka oliwy,
- szklanka bulionu warzywnego,
- liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypta kminku,
- szczypta mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, osusz i obierz. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w kostkę. Z papryczki usuń nasiona. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Oczyszczoną dynię pokrój na drobne kawałki.
2. W rondlu rozgrzej oliwę i masło, wrzuć cebulę z czosnkiem, zeszklij (2 minuty), dodaj posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), oprósz słodką papryką. Obsmaży aż warzywa nabiorą złotego koloru (ok. 7 minut). Pokrojoną dynię dodaj do przesmażonych warzyw i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Dopraw pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli, dokładnie wymieszaj.
3. Zalej ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu, wymieszaj, gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z grzankami, np. z grzanką serowo-tymiankową ze swojskiego chleba i kleksem jogurtu naturalnego.



6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!
    Mam dynię, w tym tygodniu ją rozkroję i penie oprócz ciasta będzie również zupa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Ciasto dyniowe jest równie pyszne co zupa :).

      Usuń
  2. Z taką grzanką musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.