poniedziałek, 22 września 2014

Kotlety fasolowe jak mielone

Jesień powoli daje się we znaki, najwyższy czas pomyśleć o nowych przepisach na lekkie, ale sycące dania, idealne na zbliżające się, chłodne dni.

Pomysł na wegetariańskie kotlety, które do złudzenia przypominałyby nasze śląskie karminadle już od dawna chodził mi po głowie. Kombinowałam z składnikami i przyprawami, aż w końcu powstały te oto kotlety.
Warto podać je z sałatką z sezonowych warzyw, albo z dobrą bułką i zgrillowanymi warzywami w formie burgera. Myślę, że spokojnie można je zapiekać, ale podawać z jakimś lekkim sosem (pomidorowy, doprawiony oregano i czosnkiem będzie tutaj doskonały).


Składniki (4 kotlety):
- puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu),
- ok. 2 łyżki otrębów owsianych (lub bułki tartej),
- 2 łyżki startego, żółtego sera*,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka oregano,
- świeżo mielony, czarny pieprz,
- sól,
- ok. 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
- niewielka ilość oleju do smażenia.

*składnik nieobowiązkowy

Przygotowanie:
1. Fasolę odsącz z zalewy, przełóż do miski. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Do masy fasolowej dodaj otręby (bułkę tartą), starty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i przyprawy, wyrób na jednolitą masę.
2. Płatki kukurydziane dokładnie pokrusz. Z masy fasolowej uformuj owalne kotlety, obtaczaj je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki), kładź kotlety. Smaż z obu stron do zrumienienia (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.