niedziela, 14 września 2014

Jarski pasztet grzybowo-ryżowy

Sezon grzybowy trwa, a ja czerpię z niego garściami. W dzisiejszym poście mam dla Was przepis, który jest wynikiem mojego eksperymentowania w kuchni. 
Tym pasztetem, pragnę udowodnić, że kuchnia bezmięsna nie oznacza nudy, wręcz przeciwnie!
Jeżeli tylko dysponujecie składnikami, przygotujcie ten pasztet u siebie.


Składniki (4 porcje):
- 10 dag ryżu,
- 40 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
- średnia marchewka (ok. 4-5 dag),
- 2 białka jaja,
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- opcjonalnie 2-3 łyżki wody do podlania grzybów,
- sól morska,
- czarny pieprz,
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
Dekoracja:
- kilka listków natki pietruszki.
 
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok.18-20 minut) i pozostaw go pod przykryciem, by wchłonął większość wody. Marchewkę ugotuj w niewielkiej ilości wody na miękkości. Grzyby oczyść, zarówno kapelusze jak i nóżki pokrój w kosteczkę (o boku ok. 1 cm).
2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojone grzyby i smaż je do momentu aż będą miękkie, a cała woda wyparuje (jeżeli to konieczne podlej je niewielką ilością - 2-3 łyżkami wody). Pod koniec smażenia do grzybów dodaj łyżeczkę masła, dopraw je tymiankiem i smaż je jeszcze przez ok.1 minutę, lekko ostudź.
3. Ryż, grzyby i marchewkę przełóż do dużej miski, całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę, a następnie przypraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem.
4. Schłodzone wcześniej 2 białka jajka ubij w osobnej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj je porcjami do masy pasztetowej i delikatnie połącz (np. za pomocą łopatki).
5. Jedną foremkę na pasztet o wymiarach 10 x 25 cm lub 4 mniejsze foremki (u mnie okrągłe, kamionkowe naczynia) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Masę przełóż do formy (foremek), wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 25-30 minut i pozostaw go w piekarniku aż do przestygnięcia. Wystudzony pasztet wstaw do lodówki do stężenia. Listki natki pietruszki umyj, osusz, a następnie udekoruj nimi wierzch pasztetu. Podawaj z pieczywem (najlepiej smakuje z domowym chlebem).


PROŚBA:
Biorę udział w konkursie "Zostań mistrzem smaku" i startuję wraz z przepisem na burgery jaglane. Będę wdzięczna za Wasze głosy - wystarczy kliknąć: ZAGŁOSUJ, przy mojej pracy:
http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/przepis,cheeseburgery-jaglane-ze-szpinakiem,id-401
Można głosować 1 raz dziennie, co 24 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.