niedziela, 7 września 2014

Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką

Sezon śliwkowy trwa, grzechem więc jest nie skorzystać. Dzisiaj mam dla Was przepis na śniadaniowe bułeczki z dodatkiem śliwki.

Puszyste i mięciutkie w środku, z chrupiącym wierzchem i słodko-kwaśnym, węgierkowym wnętrzem - właśnie takie są te bułeczki. 

Przygotujcie ich od razu podwójną ilość - naprawdę szybko znikają! Zatem, do piekarników :)!


Składniki (6 sztuk): 
Bułeczki:
- 20 dag mąki pszennej typ 500,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 100-120 ml letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka stopionego masła,
- 3 większe śliwki węgierki.
Kruszonka:
- 4-5 łyżek płatków owsianych,
- łyżka masła,
- łyżka cukru (najlepiej brązowego).
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do foremek,
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.
 
Przygotowanie:
1. Drożdże dokładnie utrzyj z łyżką cukru oraz łyżką mąki, a następnie rozpuść w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, wymieszaj, zrób dołek. W zagłębienie wlej wyrośnięte drożdże, roztopione masło i stopniowo resztę mleka (tyle by powstało elastyczne ciasto). Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Kulę ciasta włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
3. Śliwki umyj, dokładnie osusz. Przetnij na pół i usuń z nich pestki.
Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane lekko pokrusz (np. w palcach lub tłuczkiem do ziemniaków - należy to zrobić delikatnie, nie na proszek), przesyp do miski. Pokruszone płatki owsiane wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrób palcami na masę o konsystencji mokrego piasku.
4. Sześć zagłębień w formie do muffinek wysmaruj tłuszczem (u mnie masło) i wysyp mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na sześć części. Każdą część wyrób, a następnie uformuj z niej kulę i włóż do zagłębienia w formie. W każdą porcję ciasta wciśnij połówkę śliwki (skórką do dołu). Wierzchy bułeczek - brzeg wokół śliwki posmaruj mlekiem (2 łyżki), a następnie posyp kruszonką lekko ją dociskając.Formę z bułeczkami przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce by podrosły.
5. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez ok.20-25 minut na złoty kolor.

 

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.