niedziela, 3 sierpnia 2014

Twarogowe "raffaello" z borówkami

Dzisiejszy post z pewnością ucieszy łasuchów - przygotowałam dla Was przepis na deser, który stanowi alternatywę dla znanych, aczkolwiek kalorycznych pralinek. Jedna kuleczka deseru przygotowanego z mojego przepisu, dostarczy Wam nieco mniej niż 35 kcal (czyli ok. dwa razy mniej niż tradycyjne), a przy okazji witamin z grupy B, witaminy D i łatwo przyswajalnego wapnia.
Zapraszam na "pralinki" raffaello z twarożku, skrywające w swoim wnętrzu słodką i soczystą borówkę amerykańską.


Składniki (16-18 kulek wielkości orzecha włoskiego):
- 25 dag chudego twarogu,
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- płaska łyżka cukru pudru,
- łyżka likieru Malibu,
- łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 sucharek,
- 16-18 borówek amerykańskich,
- kilka kropli soku z cytryny.


Przygotowanie:
1. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, a następnie utrzyj z jogurtem naturalnym, cukrem, likierem Malibu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sucharek drobno pokrusz (na proszek, np. wałkiem do ciasta lub w malakserze), wymieszaj z drobno pokruszonymi płatkami migdałowymi i wsyp do masy twarogowej, dokładnie wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
2. Borówki umyj, dokładnie osącz do sucha na sicie lub ręczniku papierowym. Z masy nabieraj porcje, każdą spłaszcz formując placuszek, na środku połóż borówkę i zlep tworząc zgrabną kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Wiórki kokosowe wsyp do głębokiego talerza, obtocz w nich przygotowane kulki. Kulki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki do schłodzenia (na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka godzin).


Lekkie desery bez piekarnika vol 2

6 komentarzy:

  1. Też robiłam kiedyś takie kulki z twarożku ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam Raffaello i wszystko co kokosowe, więc musi być pyszne :D

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - niebo w gębie :)! Z przyjemnością zaglądam do Ciebie :).

      Usuń
  3. takie uzdrowione rafaello musi smakować genialnie :3 pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest (było) pyszne :), bardzo delikatne, a zarazem mocno kokosowe. Już zaglądam :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.