sobota, 16 sierpnia 2014

Serowe placuszki z sosem śliwkowym

Teraz, kiedy możemy wybierać wśród bogactwa warzyw i owoców, warto pokusić się o kulinarne eksperymenty. Jednym z takich eksperymentów są te właśnie placuszki serowe - lekkie, puszyste, w smaku trochę przypominają sernik (to chyba dobra wiadomość dla łasuchów, prawda?), a dodatkowo nie wymagają długiej listy trudno dostępnych składników. Co więcej, wspaniale komponują się ze smakiem śliwkowo-korzennego sosu i razem z nim stanowią perfekcyjną całość.

Zaszalejcie i zróbcie sobie takie lekkie placuszki serowe na obiad albo zdrowy podwieczorek.
Do przygotowania sosu możecie także użyć innych owoców (takich, na jakie akurat jest sezon lub mrożonych) lub podajcie je z domową konfiturą albo powidłami (tu i tu znajdziecie przepisy na oba te przetwory).


Składniki (na ok. 12-14 placuszków):
- 25 dag chudego twarogu,
- 25 dag serka śmietankowego (z wiaderka, jak na sernik),
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 1 białko jajka*,
- 2-3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 60 g mąki pszennej typ 500,
- niewielka ilość oleju do smażenia (polecam olej z orzechów włoskich).
Sos śliwkowy:
- 60 dag śliwek węgierek,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 goździki,
- łyżka cukru,
- kilka kropli soku z cytryny.

*jeżeli nie unikacie w swojej diecie żółtek jaj, możecie dodać do masy całe jajko.
 
Przygotowanie:
1. Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z masą ziemniaczaną, a następnie dodaj serek śmietankowy, cukier, cukier waniliowy i białko, połącz na jednolitą masę. Do ciasta dosyp mąkę pszenną (ok. 60 g), tyle by powstało dość gęste ciasto, dokładnie połącz.
2. Śliwki umyj, osusz, przetnij na pół i usuń pestki. Następnie każdą śliwkę pokrój na ósemki. Śliwki wrzuć do garnka, zasyp cukrem, dodaj goździki, cynamon i kilka kropli soku z cytryny, podlej niewielką ilością wody (ok. 50 ml) i gotuj do zgęstnienia (ok. 20-30 minut), wyjmij goździki.
3. Patelnię posmaruj niewielką ilością oleju (np. silikonowym pędzelkiem). Na patelnię wyłóż po ok. 2-3 łyżki ciasta tworząc okrągłe placuszki. Smaż je z obu stron na rumiano (ok. 2-3 minuty z każdej strony) - przy przewracaniu placuszków na drugą stronę należy uważać, gdyż są one bardzo delikatnie.
4. Placuszki ułóż na talerzach w stosik, polej gorącym sosem śliwkowym i od razu podawaj.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie placuszki zajadać na śniadanie! Twoje wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). O tak, one są idealne na leniwe, sobotnie lub niedzielne śniadanko :).

      Usuń
  2. Jakie fajne placuszki, przepis dla mnie nowy-chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.