sobota, 9 sierpnia 2014

Risotto z kurkami i tymiankiem

Czy można sobie wyobrazić coś lepszego o tej porze roku niż kremowe risotto pachnące kurkami i tymiankiem? Dla mnie odpowiedź jest tylko jedna - nie.
Oczywiście znajdzie się jeszcze kilka sezonowych potraw, ale na chwilę obecną kurki rządzą w mojej kuchni i... jeszcze mi się nie znudziły. Powiem więcej - wciąż odkrywam je na nowo.


Póki jeszcze kurki są dostępne, przygotujcie to risotto u siebie. Obiecuję, że będziecie wracać do tej potrawy.


Składniki (2-3 porcje):
- 10 dag ryżu średnioziarnistego (np. arborio lub carnaroli),
- 20 dag świeżych kurek,
- średnia cebula,
- 2 szklanki domowego, ciepłego wywaru jarzynowego,
- łyżeczka tymianku (może być suszony),
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- łyżka oliwy extra vergine,
- 1/2 łyżki masła,
- 2 łyżki drobno startego parmezanu (albo grana padano lub innego, żółtego sera o ostrym smaku),
- sól, pieprz.


Przygotowanie:
1. Kurki oczyść, pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Z cebuli obierz wierzchnią warstwę i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy extra vergine, wrzuć cebulę, a po ok. 1 minucie dodaj kurki. Smaż razem ok. 2 minuty.
2. Do garnka z kurkami i cebulą wsyp ryż, dodaj masło, wymieszaj i smaż razem aż ziarenka ryżu się zeszklą i pokryją masłem. Ciepły bulion podziel na 4-5 części. 

Wlej pierwszą porcję bulionu do ryżu z grzybami, mieszaj od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały wywar. Następnie dodawaj stopniowo resztę buliony, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. W czasie dodawania ostatniej porcji bulionu, do ryżu dodaj tymianek, dokładnie wymieszaj.
3. Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdejmij go z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj drobno starty parmezan (lub żółty ser), dokładnie wymieszaj aż ser połączy się z ryżem. Natkę pietruszki umyj, dokładnie osusz i drobno posiekaj.
4. Gorące risotto wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.



2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.