sobota, 9 sierpnia 2014

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jak już pewnie zauważyliście, kasza jaglana bardzo często gości na moim stole. Dziś mam dla Was przepis na zdrowe, smaczne i pożywne kotleciki. Są idealne na obiad, zaś na zimno możecie zabrać je ze sobą do pracy, szkoły, czy na wycieczkę.


Składniki (10-12 kotlecików):
- 8 łyżek kaszy jaglanej,
- 30 dag pieczarek,
- średnia cebula,
- białko jaja,
- ok. 1 łyżki mąki pszennej,
- łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
- słodka mielona papryka,
- sól, pieprz,
- olej.

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-18 minut, w zależności od chłonności ziaren kaszy). Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody, dokładnie ją odsącz. Ugotowaną kaszę ostudź.
2. Pieczarki oczyść, kapelusze pokrój na cienkie plasterki, zaś nóżki w drobną kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, smaż ok. 2 minut, a następnie dodaj pieczarki, oprósz słodką papryką, podlej 3-4 łyżkami wody i podduś do momentu aż pieczarki będą złociste (5-7 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekany tymianek, wymieszaj.
3. Przesmażone pieczarki studzę, a następnie dodaję je do kaszy wraz z mąką i białkiem jajka. Mieszam do uzyskania ciasta o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, odstawiam na 10 minut.
4. Patelnię smaruję olejem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), rozgrzewam. Kładę na niej porcje ciasta, formując zgrabne kotleciki. Smażę z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Podaję na sałacie.


4 komentarze:

  1. kolejny fantastyczny przepis i to wege - dla mnie bomba, zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na kotlety, apetycznie wyglądają.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i polecam.
      Na pewno zajrzę.

      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.