niedziela, 24 sierpnia 2014

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dziś moja propozycja lekkiego i zdrowego obiadu, w sam raz na nadchodzące, chłodniejsze dni.
Do przygotowania tych kotlecików, możecie użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia - tym sposobem, w Waszej kuchni nic się nie zmarnuje.



Składniki (ok. 10-12 kotlecików):
Kotleciki:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- ok. 8 dag mąki pszennej,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- płaska łyżka masła,
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych,
- sól, pieprz.
Sos pieczarkowy:
- 40 dag pieczarek,
- mała cebula,
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 %,
- 50 ml domowego wywaru jarzynowego (lub wody),
- łyżeczka suszonego tymianku,
- szczypta słodkiej mielonej papryki,
- sól, pieprz.
Ponadto:
- olej (u mnie z orzechów włoskich) do smażenia.


Przygotowanie:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem na gładką masę.
Do ugniecionych ziemniaków dodaj płaską łyżkę masła i ponownie zagnieć.
Do masy ziemniaczanej wrzuć posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wyrób, a następnie dosyp porcjami mąkę i zagniataj do momentu uzyskania delikatnego, ale odchodzącego od ręki i ścianek naczynia ciasta.
2. Nabieraj porcje przygotowanej i formuj zgrabne, niezbyt grube kotleciki. Płatki kukurydziane mocno pokrusz (np. wałkiem do ciasta lub blenderem).
W okruszkach kukurydzianych panieruj uformowane kotleciki z obu stron.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię kładź uformowane kotleciki i smaż z obu stron na rumiano (po ok. 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości kotlecików).
4. Przygotuj sos pieczarkowy: pieczarki oczyść, kapelusze pokrój na cienkie plasterki, a nóżki w kosteczkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju (1 łyżkę), wrzuć cebulę, zeszklij ją
(ok. 1 minutę). Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki, oprósz je papryką i smaż razem do zrumienienia, w trakcie smażenia podlewaj je porcjami wywaru jarzynowego (lub wody), dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy pieczarki są już zrumienione i miękkie, ok. 2-3 łyżki pieczarek odłóż, a resztę zalej śmietanką 12 %, gotuj razem ok. 2 minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Pieczarki ze śmietanką zmiksuj blenderem na gładki sos i ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli to konieczne sos zredukuj (doprowadź go zgęstnienia) na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty.
5. Na talerze wyłóż gorące placuszki ziemniaczane, polej przygotowanym sosem, posyp odłożonymi pieczarkami i np. natką pietruszki.

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.