piątek, 1 sierpnia 2014

Babeczki gryczane z grzybami

Zaczynamy grzybobranie! Wraz z nim w naszej kuchni przybędzie kilku aromatycznych smakołyków.
Dzisiaj, mam dla Was coś nieco rustykalnego, a wykwintnego zarazem - babeczki z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi i przyjemną nutą rozmarynu.

Jeżeli podacie je na ciepło, w towarzystwie sałatki, z powodzeniem zastąpią Wam obiad.
Zaś na zimno, sprawdzą się w pracy, w szkole, czy na pikniku.
Poza sezonem przygotujcie je z suszonych grzybów (wcześniej namoczonych przez minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc), a w wersji oszczędnościowej leśne grzyby zastąpcie pieczarkami.



Składniki (6 babeczek):
- 10 dag kaszy gryczanej,
- 15 dag grzybów leśnych - podgrzybków, borowików,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki drobno startego, żółtego sera,
- 1 surowe białko jajka*,
- łyżka mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 gałązki rozmarynu (można zastąpić suszonym),
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła (+ do foremek),
- sól, pieprz.


*jeżeli nie unikacie w swojej diecie żółtek jaj, możecie dodać do masy całe jajko.
  
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (kasza powinna wchłonąć większość wody), odsącz. Grzyby oczyść i pokrój w kostkę (wraz z nóżkami). Rozmaryn umyj, oderwij listki od łodyżek i posiekaj. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojone grzyby, podsmaż przez 2 minuty, a następnie dodaj łyżeczkę masła oraz połowę posiekanego rozmarynu, duś do miękkości aż cała woda odparuje (ok. 10 minut), dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone grzyby, jogurt naturalny, starty, żółty ser i resztę posiekanego rozmarynu. Do masy gryczano-grzybowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepane białko jaja, dokładnie połącz i dopraw do smaku solą  i pieprzem.
3. Zagłębienia w formie do muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Do każdego zagłębienia włóż po ok. 2,5 kopiastej łyżki przygotowanej masy.
4. Formę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. 




Jakie przygotowujecie dania z grzybami? Stawiacie na klasykę, czy eksperymentujecie? 

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.