wtorek, 12 sierpnia 2014

Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką

Dzisiaj mam przepis na małe, ale zdrowe co nieco dla łasuchów - lekkie muffinki pełne owoców późnego lata - jesieni. Kiedy się je piecze, w całej kuchni unosi się aromat cynamonu i jabłek, od czasu do czasu wzbogacany gruszkową nutą.

Babeczki można spokojnie przechowywać przez 3-4 dni (w szczelnie zamkniętym pojemniku), a także mrozić i odpiekać, jeżeli ma się ochotę na takie z chrupiącym wierzchem.
Na gorąco potraktujcie je jak dietetyczną szarlotkę - są równie pyszne.

W przepisie nie ma jajek ani orzechów, mogą więc spokojnie po niego sięgać osoby uczulone na te produkty (lub niejedzące ich z wyboru).
W wersji wegańskiej masło zastąpcie, np. masłem kokosowym (nie mylcie z kosmetykami ;)), ewentualnie olejek z orzechów włoskich.
Jeżeli możecie pozwolić sobie na małe wariacje (tzn. alergie pokarmowe Was nie dotyczą), dodajcie do ciasta 2 łyżki ulubionych, posiekanych orzechów (idealne będą laskowe) lub migdałów.
Zaś w wersji dla wszystkich, jako dodatek sprawdzą się rodzynki.



Składniki (6 babeczek):
- 110 g mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu (lekko zaokrąglona),
- 2 łyżki brązowego cukru,
- ok. 90-100 ml mleka,
- płaska łyżka miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 1 większe jabłko,
- 1/2 gruszki.

Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Jabłko i gruszkę umyj, osusz i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W suchych składnikach zrób wgłębienie, wsyp starte jabłko i gruszkę, dodaj masło i stopniowo wlej mleko, tyle by utworzyło się bardzo gęste, wilgotne ciasto, dokładnie wymieszaj.
3. Sześć zagłębień w formie na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami). Do papilotek nałóż ciasto, do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.




Jedz polskie jabłka

6 komentarzy:

  1. Wyglądają tak leciutko i pięknie, że aż poczułam ich zapach :))

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych pyszności z jabłkiem w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje posty :)
    Zawsze znajdę coś dla siebie :) Babeczki też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.