czwartek, 3 lipca 2014

Żytnie pancakes bez jajek (z malinami i syropem klonowym)

Zaczęło się od zakupu syropu klonowego - z ciekawości i chęci kulinarnych eksperymentów rzecz jasna ;).
Zaraz potem pojawiła się myśl - "A gdyby tak przygotować pancakes? Puszyste i pachnące, ale zdrowe i z kulinarnym polotem?". No i stało się. Dzisiaj mam dla Was przepis na żytnie pancakes bez jajek (doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że my-osoby nie jedzące jajek, jesteśmy czasami pomijani w niektórych recepturach, a... tak nie musi być!).
Do garnirowania proponuję syrop klonowy (Ba! To obowiązkowy element prawdziwych, amerykańskich pancakes ;) ) i maliny, których słodko-kwaśny smak daje fajny kontrast z słodkim syropem klonowym i lekkimi pancakes. Spróbujcie koniecznie!


Potraktujcie to jako bonus do serii: "Kulinarne podróże". Bez obaw, dzisiaj wiza nie będzie potrzebna ;).

Składniki (6 placuszków):
- 40 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 20 g mąki pszennej,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kopiasta łyżka cukru pudru,
- 100 ml mleka + 4 łyżki,
- łyżeczka oleju z orzechów włoskich (lub rzepakowego) + trochę do patelni,
- kilka kropli olejku migdałowego,
- 10 dag świeżych malin,
- syrop klonowy.

Przygotowanie:
1. Mąki pszenną i żytnią wymieszaj ze sobą i przesiej przez sito do miski.
2. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder, zrób wgłębienie.
3. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrób w 4 łyżkach mleka.
4. Do sypkich składników w misce, w miejsce zagłębienia wlej mleko, rozrobioną w mleku mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy i olej z orzechów włoskich, wymieszaj na gładkie, dość gęste ciasto (o mniej więcej konsystencji gęstej śmietany). Odstaw na ok. 10 minut.
5. Maliny przebierz, umyj, osącz na sicie.
6. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka, a następnie dobrze ją rozgrzej.
7. Łyżką nabieraj porcje ciasta, wykładaj na patelnię formując okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor (po ok.2-3 minuty z każdej strony), trzymaj w cieple.
8. Usmażone placuszki ułóż na talerzu w stosik, polej syropem klonowym i posyp malinami.

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo ładnie :)
    Musze je wypróbować!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wooow :D Takie ładne to jadłam aby w http://www.roadamerican.pl/ :D Spróbuję zrobić! Ale mam wrażenie, że i tak mi się przypalą :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw ;), wystarczy tylko ich przypilnować i wszystko będzie w porządku :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.