niedziela, 6 lipca 2014

Ziołowe gnocchi w pomidorach

Dzisiaj kolejny przepis z serii "Kulinarne podróże". Nadal jesteśmy w słonecznej Italii (jak już wspominałam, bardzo lubię te obszary kulinarne), tym razem jednak mam dla Was przepis na gnocchi pachnące ziołami w pomidorach. Mówcie co chcecie, ale dla mnie to danie jest perfekcyjne pod każdym względem.


Składniki (ok. 20 "kluseczek" gnocchi) :
- 60 dag ziemniaków,
- 9 dag mąki pszennej,
- ok. 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki),
- po 2 łyżki posiekanej, świeżej: szałwii, bazylii (+ listki bazylii do dekoracji) i mięty,
- 60 dag mięsistych, dojrzałych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Lekko ostudź, obierz ze skórki i przepuść przez praskę lub ugnieć tłuczkiem na gładką masę.
2. Do masy ziemniaczanej dodaj zioła i obie mąki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem, szybko zagnieć elastyczne i gładkie ciasto (ciasto na gnocchi należy zagniatać dość szybko, gdyż z upływem czasu może się ono stawać coraz bardziej wodnite).
3. Z ciasta uformuj wałeczek, pokrój go na kawałeczki. Z każdego kawałka uformuj owalną kluseczkę, lekko dociśnij widelcem tworząc dekoracyjny wzorek.
4. Przygotuj sos (np. w czasie gotowania ziemniaków do gnocchi): pomidory umyj, natnij na krzyż, sparz wrzątkiem, zahartuj w zimnej wodzie i zdejmij z nich skórkę. Miąższ pokrój w kosteczkę.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek, a po ok. 30 sekundach pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podlej niewielką ilością wody (ok. 1/4 szklanki), duś pod przykryciem aż płyn zacznie się redukować. Przestudź, zmiksuj blenderem na gładki, gęsty sos. Dopraw do smaku oregano i podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.
5. Gnocchi wrzuć na posolony wrzątek, gotuj przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową, polej przygotowanym sosem i udekoruj świeżą bazylią. Od razu podawaj.

Gnocchi możecie urozmaicić posypując porcje kluseczek na talerzu startym parmezanem lub innym, żółtym serem.
Do ciasta oprócz świeżych ziół, możecie także dodać drobno pokrojone, suszone pomidory z oliwy (ok. 2 łyżek).

6 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.