piątek, 25 lipca 2014

Zapiekanka makaronowa w papryce

Lato, to ta pora roku, która umożliwia nam niezliczoną liczbę kulinarnych eksperymentów, a to za sprawą dorodnych, pachnących warzyw i owoców.
W dzisiejszym poście, mam dla Was propozycję na lekki i zdrowy obiad, oczywiście w wersji jarskiej.
Pomysł z wykorzystaniem połówek papryki jako naczynek na zapiekankę, pojawił się w mojej głowie spontanicznie, już w trakcie przygotowywania.
Efektem jest ładnie prezentująca się, zdrowa potrawa, którą można zjeść razem z... naczyniem, w którym jest podana. Zapraszam na zapiekankę makaronową w lekkiej wersji.



Składniki (2 duże porcje):
- 2 strąki czerwonej papryki.
- 1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego świderki,
- 1/2 brokułu (ok. 20 dag),
- 1/2 cukinii,
- ząbek czosnku,
- 10 dag tofu,
- 5 dag startego, żółtego sera,
- filiżanka wywaru warzywnego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %,
- łyżka oleju + do nasmarowania naczynia,
- suszone oregano,
- słodka i ostra mielona papryka,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Papryki umyj, przetnij na pół, usuń ogonki i nasionka.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, według przepisu na opakowaniu. Brokuł umyj, podzielimy na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru al dente (ok. 6-8 minut), a następnie osącz i przelej zimną wodą, dokładnie odsącz. Cukinię umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę.
Tofu pokrój w kostkę o boku 1 cm. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cukinię i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podlej 1-2 łyżki wody, oprósz słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Smaż 5 minut, na minutę przed końcem smażenia dodaj tofu, wymieszaj.
3. W dużej misce połącz ze sobą ugotowany i osączony makaron, różyczki brokułu oraz cukinię z tofu. Dodaj 2 łyżki jogurtu lub śmietany, oregano i dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Przygotowanym farszem napełnij połówki papryki (z górką), posyp tartym, żółtym serem i ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
5. Papryki podlej wywarem jarzynowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-35 minut (ser powinien się apetycznie stopić, a papryka zmięknąć - jednak musi zostać al dente).



6 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobiłam nadziewana cukinie. W przyszłym tygodniu musi być papryka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :). Ja zaś przymierzam się do faszerowanej cukinii :)

      Usuń
  2. Ale pysznie wygladają, zjadłabym jedną, polecam również nadziewane papryki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to chyba jeden z ciekawszych pomysłów jakie widziałam!
    wykorzystam na 200% :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.