poniedziałek, 28 lipca 2014

Warkocz ze szpinakiem i pomidorami

Puszyste ciasto drożdżowe, aromatyczny farsz ze szpinaku i pomidorów, rosa mozzarelli na wierzchu - w tych kliku słowach opisałabym bohatera dzisiejszego postu - warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami. Z pewnością jest on ciekawą alternatywą dla pizzy, a przede dowodem na to, że zdrowe jest pyszne!
Spróbujcie skomponować farsz samodzielnie, niechaj mój przepis będzie dla Was inspiracją - możecie wzbogacić farsz pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, orzechami, albo fetą.
Warkocz ten można podawać na ciepło (jako obiad) lub na zimno (sprawdzi się np. na pikniku) - to naprawdę uniwersalny wypiek.




Składniki (2 warkocze = 4 duże porcje):
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej + do podsypania,
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- 3 dag świeżych drożdży,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru.
Farsz:
- 0,5 kg świeżego szpinaku,
- 150 g mozzarelli,
- 2 pomidory,
- 1-2 ząbki czosnku,
- łyżka mleka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól, czarny pieprz

Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej, a następnie rozpuść w ok. 100 ml letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut).
2. Obie mąki przesiej przez sito do miski, dodaj sól, wymieszaj. W suchych składnikach zrób dołek, wlej wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
3. Przygotuj farsz: Szpinak umyj, przebierz, usuń łodyżki. Liście szpinaku zanurz we wrzątku, a następnie dokładanie odsącz na sicie. Odsączony szpinak posiekaj. Z pomidorów zdejmij skórkę, usuń pestki, miąższ pokój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony, posiekany szpinak, smaż razem ok. 3 minut. Dodaj łyżkę mleka, dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 2 minuty, do momentu odparowania całości wody. Szpinak ostudź.
4. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą podduszony i ostudzony szpinak, pomidory oraz 3/4 startej mozzarelli. Przygotowany farsz podziel na dwie części.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm. Rozsmaruj 1/2 farszu i zwiń roladę, końce rolady sklej. Roladę rozetnij wzdłuż na pół, zachowując jeden koniec nieprzecięty. Oba paski przepleć przez siebie tworząc coś na kształt warkocza. Końce sklej ze sobą. Przygotowany warkocz przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugi warkocz przygotowujemy w taki sam sposób. Wierzch każdego warkocza posyp resztą startej mozzarelli. Blachę z warkoczami przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
6. Warkocze piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut, do momentu aż się zarumieni. Podawaj na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę.



2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.