wtorek, 8 lipca 2014

Torciki ryżowe z masą twarożkową a'la parfait z malinami i jagodami

Dzisiaj coś orzeźwiającego, pożywnego i oczywiście zdrowego zarazem. Ja wykorzystałam maliny i jagody, ale możecie potraktować to jako inspirację i dodać inne owoce, np. czarne porzeczki albo późne truskawki.
To jeden z tych "deserów", który smakuje o każdej porze dnia i pasuje praktycznie na każdą okazję - czy to niezobowiązujące spotkanie przy kawie za znajomymi, czy rodzinna impreza.


Składniki (na 2 torciki):
- 4 wafle ryżowe musli,
- 25 dag chudego twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- po 10 dag świeżych malin i jagód,
- 2 łyżeczki konfitury malinowej (najlepiej domowej),
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.

Przygotowanie:
1. Maliny i jagody przebierz, umyj i dokładnie osącz na sitku (należy to zrobić bardzo delikatnie). Kilka sztuk (zarówno malin jak i jagód) odłóż do dekoracji.
2. Twaróg rozgnieć widelcem, a następnie dodaj jogurt naturalny oraz cukier z wanilią i rozetrzyj.
3. Maliny oraz jagody dodaj do twarogu i rozetrzyj widelcem, tak by połączyły się z twarogiem w miarę na jednolitą masę (gdzieniegdzie będą "prześwitywać" grudki sera lub kawałki owoców, ale to tylko dodaje uroku tym torcikom). Przygotowaną masę wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
4. Mocno schłodzoną masę wymieszaj i podziel na 4 części. Na dwóch waflach ryżowych rozłóż po 1/4 masy, na środku wyłóż po łyżeczce konfitury malinowej, przykryj pozostałymi waflami ryżowymi. Na wierzch każdego torcika wyłóż resztę masy twarożkowej, udekoruj odłożonymi owocami. Od razu podawaj.

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.