piątek, 11 lipca 2014

Porzeczki w soku własnym z cytrynową nutą

Czarne porzeczki to jedne z moich ulubionych, letnich owoców. Mało kto wie, że te maleńkie, ciemnofioletowe kuleczki kryją w sobie mnóstwo witaminy C (więcej niż same pomarańcze), witaminy z grupy B, witaminę A i potas - to po prostu samo zdrowie!
Dzisiaj mam dla Was moją wersję "przetworowej" klasyki - porzeczki w soku własnym z nutką cytryny.
Są wspaniałe! Zachowują swój smak, a dodatkowo wyczuwa się przyjemną, cytrynową nutę.


Ważne jest, by nie ścierać białej części cytryny - nada ona gorzki smak i cała nasza praca pójdzie na marne.

Dostosujcie ilość cukru do siebie. Dla mnie jest ona wystarczająca, gdyż preferuję przetwory, w których cukier nie zabija smaku owoców.


Składniki (5-6 słoiczków po 200 ml każdy):
- 1 kg czarnych porzeczek (przebranych i pozbawionych łodyżek),
- 5-6 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego),
- drobno starta skórka z 1/2 sparzonej cytryny.

Przygotowanie:
1. Przebrane porzeczki umyj i dokładnie osącz na sicie. Porzeczki włóż do słoiczków (dość ciasno, bo po zagotowaniu opadną), do każdego słoiczka wsyp odrobinę bardzo drobno startej skórki z cytryny i ok. łyżkę cukru. Dokładnie zakręć i kilka razy energicznie wstrząśnij.
2. Wstaw do garnka z wodą, wyłożonego ściereczką, pasteryzuj 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.