poniedziałek, 21 lipca 2014

Krem z cukinii z grillowanym tofu i chipsami cukiniowymi

Kiedy przychodzi lato, na moim stole królują zupy, zwykle w postaci kremów. Cenię je przede wszystkim za to, że są lekkie i pożywne, a o tej porze roku, kiedy stragany aż uginają się od warzyw, można je przygotować na wiele sposobów. 

Wczoraj pokazałam Wam mój sposób na zupę cebulową: klik , dzisiaj mam dla Was coś innego, bo... krem z cukinii. Nie jest to jednak wersja klasyczna, a w 100 % "po mojemu", bo kryje w sobie tofu, zarówno w środku, jak i na wierzchu jako garnirunek.
Przygotujcie ją u siebie, a obiecuję, że odkryjecie cukinię na nowo :).



Składniki (4 porcje):
- 2,5 średniej cukinii,
- po 1 małej marchewce i pietruszce,
- 1/2 małego pora (tylko biała część),
- 12 dag tofu,- listek laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 l wody,
- olej,
- łyżeczka masła* (może być roślinne),
- po 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki i ulubionych, suszonych ziół,
- sól, pieprz.

*w wersji wegańskiej użyj masła roślinnego 


Przygotowanie:
1. Cukinie, marchew, pietruszkę i pora umyj, osusz. Marchew i pietruszkę cienko obierz. 1/2 średniej cukinii pokrój na cienkie plasterki, a resztę cukinii, marchewkę i pietruszkę zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w cienkie talarki. 1/2 tofu pokrój w kostkę, a resztę rozkrusz (np. widelcem).
2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć marchew, pietruszkę i pora, smaż 3 minuty, a następnie dodaj łyżeczkę masła i startą cukinię. Całość smaż razem jeszcze ok. 5 minut (aż warzywa lekko zmniejszą swoją objętość). Do warzyw wrzuć ziele angielskie i listek laurowy, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-25 minut). Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj pokruszone tofu (uwaga, tofu nie rozpuści się całkowicie w zupie). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem (jeżeli to konieczne, jeszcze raz dopraw).
3. Plasterki cukinii i pokrojone w kostkę tofu oprósz mieloną papryką i ulubionymi ziołami, skrop olejem (ok. 1 łyżki) i odstaw na 5 minut.
4. Patelnię (najlepiej grillową) rozgrzej i kładź na niej plasterki cukinii oraz kawałki tofu. Grilluj z obu stron na rumiano (po ok. 2 minuty z każdej strony).
5. Zupę rozlej do miseczek. Na każdej porcji ułóż kilka cukiniowych chipsów i kosteczki grillowanego tofu. Od razu podawaj.



Zapraszam do akcji Cukinia 2014 na Durszlak.pl - klik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.