niedziela, 20 lipca 2014

Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką

Uwielbiam zupy typu krem. Odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że można je przygotować praktycznie z każdego warzywa. Niech nie zmyli Was ich kremowe oblicze - te zupy są naprawdę lekkie i sycące.
Doskonałe są więc i na ciepłe, i na zimowe dni.

Dziś mam dla Was przepis na moją małą, kulinarną wariację - krem cebulowo-porowy w asyście aromatycznej grzanki. Inspiracją do jej przygotowania była francuska zupa cebulowa i... pachnący w ogrodzie rozmaryn. Przygotujcie ją u siebie i oceńcie jak mi to eksperymentowanie wyszło.


Składniki (5 porcji):
- 2-3 duże, białe cebule,
- 2 szalotki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 pory (tylko biała część),
- po 1 małej marchewce i pietruszce,
- listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 większe gałązki rozmarynu.
- 6 mniejszych kromek chleba (najlepiej wiejskiego),
- 4 łyżki startego, żółtego sera,
- łyżka oleju,
- 2 płaskie łyżki masła,
- sól, pieprz.
  
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa umyj. Cebule, marchew i pietruszkę obierz. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule i pory pokrój w cienkie talarki. Rozmaryn umyj, osusz i oderwij listki od gałązek.
2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć marchew i pietruszkę, smaż razem ok. 2 minut. Następnie dodaj cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażaj ok. 5 minut (jeżeli to konieczne dodaj niewielką ilość wody - ok. 2-3 łyżki).
3. Do warzyw wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 rozmarynu. Całość zalej ok. 1,2 litra wody i gotuj pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut). Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
4. 1/3 listków rozmarynu posiekaj, wymieszaj z tartym serem. Kromki chleba opiecz (w tosterze lub piekarniku), posmaruj cienko masłem, posyp tartym serem, oprósz lekko solą pieprzem oraz na każdej kładź po 2-3 listki rozmarynu. Grzanki ułóż na blasze i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi.
5. Gorący krem rozlej do miseczek. Na środku każdej porcji ułóż grzankę rozmarynową, zupę udekoruj resztą rozmarynu i od razu podawaj.


Zapraszam Was do wypełnienia krótkiej ankiety na temat mojego bloga: KLIK.

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.