niedziela, 13 lipca 2014

Jagodzianki-kwiatuszki


Myślę jagody, widzę obraz z mojego dzieciństwa - pucharek pełen jagód zasypanych cukrem, z kleksem kwaśnej śmietany.
To jedne z tych owoców (tuż obok malin i truskawek), które staram się maksymalnie wykorzystać w sezonie, tak by później ich smak pamiętać przez kolejne miesiące.
Dzisiaj klasyka gatunku - jagodzianki, po mojemu, czyli przede wszystkim lżej (ciasto drożdżowe w wersji light znacie już z innych, moich przepisów, tj. muffin z brzoskwiniami i zakręconych bułeczek z dziką różą i malinami) i nutką szaleństwa w postaci migdałów.
Mam nadzieję, że ta wariacja przypadnie Wam do gustu.


Składniki (ok. 15 sztuk):
Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej,
- 3 dag świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru z wanilią,
- łyżka rozpuszczonego masła,
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka,
- 2 łyżki mielonych migdałów.
Farsz: 
- 25 dag przebranych, świeżych jagód,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych.
Ponadto:
- ok. 5 łyżek mleka (do posmarowania i sklejania drożdżówek),
- łyżka płatków migdałowych do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki pszennej, a następnie rozpuść w letnim mleku. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Do miski przesiej resztę mąki, wsyp zmielone migdały, cukier i cukier z wanilią, wymieszaj.
W suchych składnikach zrób dołek, wlej wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczone masło i wyrób gładkie, odchodzące od ścianek naczynia i rąk ciasto (gdy jest za rzadkie dosyp trochę mąki, gdy za twarde wlej odrobinę letniego mleka). Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
4. Jagody umyj, dokładanie osącz na sicie. Płatki migdałowe delikatnie rozkrusz, wymieszaj z osączonymi jagodami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,4 mm, foremką w kształcie kwiatka wytnij kształty. 
Na środku połowy kwiatków, nałóż łyżeczką nadzienie (tyle, by można swobodnie zlepić brzegi ciastek). Brzegi posmaruj odrobiną mleka. Kwiatki z farszem przykryj "czystymi" kwiatkami, mocno dociśnij brzegi by nadzienie nie wypłynęło.
Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
6. Wierzchy drożdżówek posmaruj resztą mleka (za pomocą silikonowego pędzelka), na środku każdego kwiatuszka umieść po 1 płatku migdałowym.
7. Formę z jagodziankami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz na złoty kolor przez ok. 25 minut.


Zapraszam do akcji Słodkie, jagodowe lato na Durszlak.pl - klik .

7 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają :) O smaku nawet nie mówię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Rodzina pałaszowała z uśmiechem, więc chyba wszystko było okej :).
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy i smakowity pomysł na ciasteczka :) Prawdziwa pychotka z jagodami!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ciasteczka tylko drożdżówki! :D

      Usuń
    2. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.