środa, 2 lipca 2014

Gołąbki w szpinaku

W dzisiejszym poście, kulinarny klasyk - gołąbki, po mojemu, w wersji wegetariańskiej. Kapustę zastąpiłam szpinakiem, a tradycyjny, mięsny farsz lekkim i zdrowym nadzieniem z ryżu i suszonych pomidorów.
Jeśli nigdy nie jedliście gołąbków w wersji jarskiej, obiecuję, że te Wam zasmakują.


Składniki (15 gołąbków):
- 18 dużych liści szpinaku,
- 10 dag ryżu,
- 10 dag mozzarelli,
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
- 3-4 pomidory,
- ząbek czosnku,
- garść listków świeżej bazylii (+ trochę do dekoracji),
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżka oleju (+ do posmarowania patelni),
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (powinien być lekko al dente), odsącz i lekko wystudź.
2. Z liści szpinaku zetnij grube nerwy. 3 liście odłóż.
3. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę. Listki bazylii umyj, osusz i grubo posiekaj. 3/4 mozzarelli pokrój w kosteczkę, resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Ugotowany, ostudzony ryż wyrób z kosteczkami suszonych pomidorów i mozzarelli oraz z bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Na każdym liściu szpinaku układaj przygotowany farsz (po ok. 2 łyżki), zwijaj zgrabne gołąbki (dosyć ciasno, zawijając boki do środka, by farsz nie wypłyną),
6. Z pomidorów usuń skórkę, miąższ pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż razem ok. 5 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano.
2-3 łyżki pomidorów odłóż, resztę zmiksuj blenderem na gładki sos.
7. Głęboką patelnię posmaruj olejem (np. za pomocą silikonowego pędzelka).
Dno patelni wyłóż odłożonymi liśćmi szpinaku, wylej 2 łyżki sosu. Ułóż gołąbki jeden obok drugiego. Posyp odłożonymi pomidorami i zalej sosem. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Jeżeli to konieczne w trakcie duszenia podlewaj gołąbki niewielką ilością wody (lub wywaru jarzynowego),
8. Gołąbki wykładaj na talerze, posyp tartą mozzarellą i udekoruj listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.