sobota, 12 lipca 2014

Gazpacho

W tej odsłonie "Kulinarnych podróży" zabieram Was gorącej Hiszpanii. Obiecuję, że będzie sezonowo, smacznie i orzeźwiająco, bo dziś mam dla Was przepis na gazpacho - warzywny chłodnik, który często określany jest mianem "płynnej sałatki" i słusznie, bo jest pełen witamin i z pewnością łaskawy dla naszej sylwetki.


Składniki (5 porcji):
- 1 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów,
- mała cebula (najlepiej cukrowa),
- strąk czerwonej papryki,
- pół dużego ogórka wężowego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kromka pszennego chleba bez skóry,
- łyżka białego octu winnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich.

Przygotowanie:
1. 
Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę umyj. Z pomidorów zdejmij skórkę, pokrój w większą kostkę. Z papryki usuń nasiona, pokrój na cząstki. Ogórka cienko obierz, pokrój na plastry. Z cebuli obierz wierzchnią warstwę, pokrój na cząstki. Czosnek przeciśnij przez praską.
2. 
Wszystkie warzywa wrzuć do garnka (lub miski), dodaj pokruszony chleb, zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Jeżeli to konieczne dodaj ok. 1/3-1/4 szklanki bardzo zimnej, przegotowanej wody do rozrzedzenia.

3. Zupę włóż do lodówki i mocno schłódź (przynajmniej 1-2 godziny przed podaniem). Rozlej do miseczek, skrop oliwą i oprósz grubo mielonym, czarnym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Jadłam raz i nie smakowało mi, ale to wygląda ładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się przełamać i... spróbować raz jeszcze ;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.