wtorek, 15 lipca 2014

Bruschetta z kurkami i rozmarynem

Sezon na kurki trwa, a wraz z nim mnóstwo pomysłów na wykorzystanie tych grzybów. W mojej kuchni zawsze znajdę miejsce na sezonowość, która jest podstawą mojej diety.
Dziś mam dla Was bruschettę z kurkami, pachnącą tymi grzybami właśnie, rozmarynem, szalotką i świeżą natką pietruszki. To doskonała propozycja na lekką kolację (w tej wersji trudno mówić o ciężkostrawnym daniu), a nawet na obiad w połączeniu z ciekawą sałatką (np. tą z grillowanych warzyw).



Składniki (4 porcje):
- 12 dag świeżych kurek,
- 1 większa cebulka szalotka,
- gałązka rozmarynu,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 8 mniejszych kromek dobrego chleba (najlepiej domowego),
- 4 łyżki drobno startego parmezanu,

- sól, pieprz,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka masła.


Przygotowanie:
1. Kurki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę umyj, obierz i pokrój w piórka. Listki rozmarynu oderwij od gałązek, umyj i posiekaj.
2. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z łyżeczką masła, wsyp szalotkę i zeszklij ok. 2 minut. Następnie do cebuli dodaj kurki, dopraw do smaku solą i pieprzem, smaż ok. 5 minut do miękkości. Pod koniec dodaj rozmaryn, wymieszaj z natką pietruszki.
3. Kromki chleba opiecz w tosterze (lub piekarniku), Na każdej kromce rozłóż grzyby, posyp tartym parmezanem. Od razu podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.