wtorek, 29 lipca 2014

Angielskie bułeczki z rodzynkami (scones)

Dzisiaj, w "Kulinarnych podróżach" zabieram Was do Anglii. Nie dbajcie o bilet, albowiem wystarczy, że zabierzecie ze sobą ulubioną herbatę i poświęcicie na ich przygotowanie raptem 35 minut.
Idealne na śniadanie albo podwieczorek, nieprzesłodzone, z chrupiącym wierzchem i mięciuteńkim środkiem, pełne słodkich rodzynek. Doskonale komponują się z kawą z mlekiem lub wspomnianą już, ulubioną herbatę.

Zaproponowany przeze mnie sposób garnirowania, powinien być dla Was tylko inspiracją. Dla mnie wersja - gęsty jogurt grecki + sezonowe owoce jest najlepsza, ale spróbujcie innych połączeń, np. z domową konfiturą lub dżemem (na blogu znajdziecie: konfiturę wiśniową z migdałami i imbirowe śliwki), miodem, czy lekko podbitą, słodką śmietanką (no, ale przyznajcie, że to już słodka rozpusta... :)). Smaczne są także solo albo z masłem.


Składniki (8 dużych bułeczek):
- 220 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki zimnego masła,
- ok. 120 ml mleka + 2 łyżki (do glazurowania)
- 2-3 łyżki rodzynek.
Ponadto:
- jogurt grecki/śmietana i owoce/konfitura do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszaj. Masło posiekaj na drobne kawałki, dodaj do suchych składników rozetrzyj. Rodzynki opłucz, dokładnie odsącz, dodaj do składników w misce, wymieszaj.
2. Do suchych składników wlej 1/3 mleka (ok. 40 ml), wymieszaj, a następnie dodaj resztę mleka - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szybko zagnieć (należy to robić szybko, bo im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki). Ciasto rozwałkuj (lub rozbij) na podsypanym mąką blacie na grubość mniej więcej 1,5 cm. Foremką o średnicy 6 cm (lub szklanką) wytnij bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną). Wierzchy bułeczek posmaruj mlekiem (na przykład za pomocą silikonowego pędzelka).
3. Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piecz przez 12-15 minut na złoty kolor. 
Sposób ich podania jest dowolny, ja jednak polecam wypróbowaną przeze mnie wersję przedstawioną na zdjęciu - gęsty jogurt grecki + sezonowe owoce. Bułeczki te są także smaczne z konfiturą (najlepiej domową) i bitą śmietanką albo miodem.


Jeżeli wolicie bułeczki z miękkim wierzchem, przykryjcie je na ok. 3-5 minut wilgotną, bawełnianą ściereczką.

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.