środa, 18 czerwca 2014

Zapiekany pudding jaglany z truskawkami

Idealny na śniadanie, a także na słodki obiad, czy po prostu - deser. Warto pokusić się o przygotowanie tego puddingu. Nawet jeżeli do tej pory nie przepadaliście za kaszą jaglaną, gwarantuję Wam, że teraz ją pokochacie.


Składniki:
- 10 dag kaszy jaglanej,
- ok. 2 łyżki domowego cukru z wanilią,
- 25 dag truskawek,
- 4 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego (może być też śmietanka),
- łyżka masła + do nasmarowania kokilek.

Przygotowanie:
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Osącz i zmiksuj blenderem na gładką masę z cukrem z wanilią oraz łyżką masła.
2. Truskawki przebierz, umyj, osącz i usuń szypułki.
Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój na plasterki. 

3. Żaroodporne kokilki lub większą formę posmaruj masłem, układaj warstwy: pudding jaglany - plasterki truskawek aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinna stanowić pudding). Odłożone truskawki pokrój na połówki i wciśnij je lekko w pudding. Każdą porcję polej łyżką mleka zagęszczonego (lub śmietanką). 
4. Foremki z puddingiem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na 15 minut (aż wierzch puddingu lekko się zetnie).

2 komentarze:

  1. ŚWIETNY BLOG! :)
    Jutro rano skorzystam z tego przepisu :))
    Będę tu często zaglądać!

    Zapraszam czasem do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo miło :).
    Polecam przepis i już zaglądam do Ciebie :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.