piątek, 27 czerwca 2014

Zakręcone bułeczki z dziką różą

W sam raz, by miło rozpocząć poranek. Idealnie komponują się z kubkiem kawy albo ulubioną herbatą.
To bułeczki idealne - chrupiące z zewnątrz, puszyste i miękkie w środku, pełne aromatycznego nadzienia. Najlepsze świeżo upieczone, jedzone od razu po wystudzeniu.



Składniki (6 dużych, zakręconych bułeczek):
- 35 dag mąki pszennej (+ do podsypania),
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru.
Farsz:
- szklanka płatków dzikiej róży* ,
- 20 dag malin,
- sok z cytryny,
- ok. 2 łyżek cukru pudru.
Ponadto:
- masło (tłuszcz) i otręby owsiane (może być też mąka) do foremek,
- 2 łyżki mleka,
- opcjonalnie cukier perlisty do dekoracji.

*Płatki powinny być z pewnego źródła, niepryskane, zbierane z dala od zanieczyszczeń.

Przygotowanie:
1. Płatki dzikiej róży dokładnie umyj, delikatnie osusz i usuń białe końce.
Płatki róży utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem (w moździerzu).
Maliny rozgnieć (jeżeli to konieczne lekko odsącz zbierający się sok), połącz z przygotowaną, różaną konfiturą.
2. Drożdże utrzyj z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuść w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
3. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, wlej wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). 
Włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
4. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm. 
Na cieście rozsmaruj malinowo-różane nadzienie, zwiń roladę.
Przygotowaną roladkę pokrój na 6 ślimaczków jednakowej grubości.
5. Zagłębienia w formie do muffinek wysmaruj masłem i wysyp otrębami, do każdego zagłębienia włóż po 1 ślimaczku.
Wierzchu posmaruj mlekiem (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i posyp cukrem perlistym.
6. Formę z bułeczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz 20-25 minut (na złoty kolor).

2 komentarze:

  1. No no, jestem pod wrażeniem:-) nie wiedziałam, że prowadzisz bloga. Pozdrawiam serdecznie i dalszych sukcesów życzę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie Kasiu i zapraszam do dalszego zaglądania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.