sobota, 14 czerwca 2014

Sałatka z kalarepki i truskawek

Jeżeli lubicie zaskakiwać i być zaskakiwanymi w kuchni koniecznie przygotujcie tą sałatkę według mojego przepisu. Trzy proste, pozornie znacznie różniące się od siebie składniki tworzą przepyszną całość.
To danie jest najlepszym dowodem na to, że warto eksperymentować w kuchni.


Składniki (4 duże porcje):
- 2 średnie kalarepki (tylko bulwy),
- ok. 8 dag szpinaku baby,
- 8-10 mniejszych truskawek.
Dressing:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu.

Przygotowanie:
1. Kalarepki, szpinak i truskawki umyj osobno, dokładnie osącz. Ze szpinaku usuń ogonki. Kalarepki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Z truskawek usuń szypułki i pokrój je na ćwiartki.
2. 
Przygotowuj dressing: olej rzepakowy połącz z octem balsamicznym oraz solą i pieprzem do momentu powstania emulsji.
3. 
Na talerze wykładaj warstwami składniki sałatki: kalarepkę, listki szpinaku baby i cząstki truskawek, polej przygotowanym sosem i od razu podawaj.



Przypominam, że jeszcze tylko dzisiaj, możecie oddać głos na moją galaretkę truskawkową, klikając Lubię to! pod tym zdjęciem: KLIK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.