poniedziałek, 16 czerwca 2014

Roladki cukiniowe ze szpinakiem

Jeżeli tak jak ja, cenicie sobie w kuchni kreatywność i bogactwo aromatów, zapraszam Was na pyszne roladki z cukinii. Pomysł pojawił się w mojej głowie bardzo szybko, a jeszcze szybciej został zrealizowany.
Jeśli więc dysponujcie składnikami i 20 minutami wolnego czasu koniecznie je przygotujcie.


Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- ok. 5 dag szpinaku baby,
- 5 łyżek dobrego przecieru pomidorowego (najlepiej domowego),
- 2 łyżki drobno startego, żółtego sera,
- po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i suszonego oregano,
- po sporej szczypcie soli, pieprzu i chilli,
- 2 łyżki oleju,
- bazylia do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Cukinię umyj. Pokrój w długie, niezbyt grube plastry. Słodką paprykę wymieszaj z chilli, solą, pieprzem i oregano. Plastry cukinii skrop z obu stron olejem, posyp przygotowaną mieszanką i starannie wetrzyj ją w cukinię, odłóż na ok. 5-10 minut.
2. Szpinak baby umyj i delikatnie osusz, usuń ogonki. Na rozgrzaną patelnię (może być grillowa), kładź plastry cukinii, grilluj przez ok. minutę z każdej strony, zdejmij.
3. Na każdym plasterku rozsmaruj przecier pomidorowy (niezbyt dużo, by nie wypływał z roladek), posyp tartym serem i ułóż liście szpinaku jeden obok drugiego (staraj się dobrać wielkość liści szpinaku do szerokości plastrów), zwijaj roladki. Każdą roladkę dodatkowo owiń liściem szpinaku i zepnij wykałaczką.
4. Na tą samą patelnię, na której grillowałaś cukinię kładź roladki, rumień je jeszcze przez ok. 3 minuty od czasu do czasu obracając. Od razu podawaj (np. z makaronem, pieczywem lub ryżem) i udekoruj bazylią.


2 komentarze:

  1. Wczoraj się nie zawiodłam robiąc zapiekaną kasze jaglaną z truskawkami. Dziś więc wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało i oczywiście polecam serdecznie :).
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.