piątek, 20 czerwca 2014

Ratatouille w cukini

Zanim o dzisiejszej potrawie, pozwolę sobie na kilka zdań wstępu. Jako, ze zbliża się lato, czas wypoczynku i wojaży, chciałabym by także na moim blogu atmosfera wakacji była bardziej odczuwalna.
Tak więc raz w tygodniu, pojawiać się będzie wpis z serii "Kulinarne podróże" (łatwo je znajdziecie, bo każdy z nich będzie oznaczony tagiem: kulinarne_podróże), w którym znajdziecie moje autorskie wersje znanych, głównie europejskich przepisów. W każdym z nich postaram się coś zmienić - oczywiście z korzyścią dla zdrowia (i sylwetki). I tym razem nie będę robiła wyjątków - na pewno nie pojawi się spaghetti bolognese, czy musaka, bo to potrawy mięsne.
Mam nadzieję, ze spodobał Wam się mój pomysł i będziecie tutaj zaglądać, bez względu na to, czy wybieracie się w ciepłe kraje, czy zostajecie (tak jak ja) w mieście, w pracy.
Już dzisiaj pierwszy post z tej serii.

Doskonała, lekka, jarska potrawa na bazie warzyw rodem z Prowansji zaczęła podbijać także nasze serca.
Jest idealna na lato, bo właśnie w tym okresie możemy przebierać i wybierać w świeżych warzywach.
Dodatek białego wina wydobywa z warzyw to, co w nich najlepsze, a zaproponowany przeze mnie sposób podania, zagwarantuje Wam kulinarny sukces nawet na najbardziej eleganckim, rodzinnym obiedzie.
Zapraszam na ratatouille w cukinii, z białym winem.


Składniki (4 porcje):
- 4 okrągłe cukinie,
- 1 mała cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- 3-4 duże, mięsiste pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżej bazylii i oregano,
- gałązka świeżego tymianku,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Okrągłe cukinie dokładnie umyj, osusz. Odetnij wierzchy (zachowaj), delikatnie wydrąż środki zachowując dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowaj.
Wydrążone cukinie blanszuj w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodaj odcięte czapeczki. Wyjmij i lekko osusz.
2. Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) umyj, osusz. Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz. Z papryk usuń gniazda nasienne, wraz z cukinią i cebulą pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Wydrążony miąższ cukinii również pokrój w kostkę. Zioła umyj, listki oderwij od łodyżek i posiekaj.
3. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulkę i czosnek, smaż 2 minuty. Następnie dodaj paprykę i cukinię (jeżeli to konieczne podlej niewielką ilością wody - ok. 1/5 szklanki), duś 8-10 minut.
4. Do warzyw dodaj pomidory, całość podlej winem i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotuj jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
5. Ratatouille rozlej do cukiniowych miseczek, przykryj odciętymi wierzchami. Podawaj z ciemnym pieczywem.


Tak przygotowane danie można także odgrzewać lub zapiekać w piekarniku.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja ratatouille, która spokojnie zostanie na następny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.