niedziela, 29 czerwca 2014

Pudding jaglany z jagodami i truskawkami

Chyba zauważyliście, że kasza jaglana często gości na moim stole. Szczerze ją uwielbiam i nie wyobrażam sobie tego, by zabrakło jej w mojej kuchni. Wcześniej na blogu pojawiły się już przepisy z kaszą jaglaną (były już burgery z botwinką, był też zapiekany pudding z truskawkami).
Dzisiaj mam dla Was iście wakacyjny i zdrowy deser, bo w wersji na zimno i z sezonowymi owocami - tu mój wybór padł na truskawki (których zaczyna już niestety ubywać) i jagody.

Ten deser bierze udział w konkursie Fabryka Form, pt.: "Mięta i pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w Fabryka Form"który możecie znaleźć tutaj: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php


Składniki (4 porcje jak na zdjęciu):
- 8 łyżek kaszy jaglanej (ok. 110-120 g),
- 1/2 laski wanilii,
- 4 łyżki mleka,
- mały, dojrzały banan,
- po 10 dag truskawek i jagód,
- szczypta soli,
- cukier trzcinowy do oprószenia.

Przygotowanie:
1. Kaszę opłucz na sitku. Opłukaną kaszę wrzuć na lekko posolony wrzątek z dodatkiem laski wanilii. Gotuj do miękkości (ok. 15-18 minut w zależności od chłonności ziaren) - kasza powinna wchłonąć większość wody, ale jeżeli to konieczne, odsącz nadmiar wody, który został po ugotowaniu. Laskę wanilii wyjmij i zachowaj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij nasionka i dodaj je do kaszy. Banana umyj, obierz i pokrój na kawałki, dodaj do kaszy. Zmiksuj na gładką masę stopniowo dodając mleko.
3. Przygotowany pudding rozłóż do miseczek/pucharków, wstaw do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.
4. Truskawki i jagody umyj, osącz na sicie. Truskawki pokrój na cząstki. Schłodzony pudding posyp obficie owocami i oprósz cukrem trzcinowym.

Jako dodatek do deseru możesz podać sos owocowy domowej roboty - pudding będzie jeszcze bardziej owocowy.


Jeżeli zachęciłam Was do przygotowania tego deseru to... przygotujcie od razu podwójną porcję - zniknie w mgnieniu oka ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.