czwartek, 12 czerwca 2014

Młoda kapusta duszona z ziemniaczkami

Powiew wiosny, kwintesencja smaku młodych warzyw i kuszący aromat - właśnie tak opisałabym tą lekką jarzynkę. Pomysł na takie zestawienie warzyw "przyszedł" do mnie nagle i okazał się być bardzo smaczny.
Obtoczenie ziemniaków sprawiło, że po lekkim ich podprażeniu z kapustą i octem balsamicznym tworzy się chrupiąca skorupka, kapusta zaś jest wyjątkowo delikatna.

Polecam wszystkim, zwłaszcza, jeżeli ktoś lubi niecodzienne połączenia w kuchni i lekkie, warzywne dania.


Składniki (4 porcje):
- 1/2 główki młodej, białej kapusty,
- 10-12 małych, młodych ziemniaczków,
- 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany),
- łyżka oleju,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- słodka mielona papryka,
- szczypta ostrej papryki,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Ziemniaczki wyszoruj (lub cienko obierz), ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, osącz. Ziemniaczki obtocz w słodkiej i ostrej papryce.

Z kapusty wytnij głąb, poszatkuj, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody na półtwardo, osącz.
2. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć osączoną kapustę, podsmaż ok. 5 minut, a następnie podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem. Kiedy cała woda wyparuje, dodaj ziemniaczki oraz ocet balsamiczny i przypraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodaj jogurt grecki (lub śmietankę).
3. Gotową potrawę wyłóż na talerze. 
Dodatkowo możesz udekorować ją kleksem jogurtu lub śmietany i koperkiem.



Przypominam, że możecie głosować na jedno z moich dań w konkursie.
Wystarczy kliknąć Lubię to! pod zdjęciem: KLIK .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.