poniedziałek, 9 czerwca 2014

Lekka sałatka z awokado

Lekka, zdrowa, w sam raz na ciepłe dni. Taka sałatka, w towarzystwie ciemnego pieczywa może zastąpić tradycyjny obiad. Polecam wszystkim miłośnikom awokado, a także osobom, które jeszcze nie próbowały tego owocu - gwarantuję, że w tej wersji Wam zasmakuje.


Składniki (2-3 porcje):
- duże, dojrzałe awokado,
- 2-3 pomidory,
- 12-15 sztuk zielonych oliwek,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju z pestek dyni (może być także oliwa z suszonych pomidorów),
- kilka listków bazylii (+ do dekoracji),
- spora szczypta suszonego oregano,
- sól morska,
- ewentualnie czarny pieprz.


Przygotowanie:
1. Awokado i pomidory umyj, osusz. Z pomidorów zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Oliwki osącz, pokrój w pierścionki. Pomidory pokrój w kosteczkę. Awokado przetnij wzdłuż na pół, przekręć, usuń pestkę i skórę, miąższ pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj.
2. Wszystkie składniki poza awokado wymieszaj w misce z oregano, bazylią solą i ewentualnie pieprzem. Delikatnie połącz z awokado. Przed podaniem sałatkę polej olejem z pestek dyni (lub ulubioną oliwą), udekoruj listkami bazylii.


Zapraszam także do obserwowania mojego bloga na facebooku: KLIK .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.