niedziela, 15 czerwca 2014

Krem z białych szparagów z lubczykiem

Aksamitna, aromatyczna zupa z charakterystycznym, szparagowym smakiem i lubczykową nutą.
Trochę inna niż tradycyjny krem ze szparagów, bo wzbogacona marchewką i pietruszką, które nadają jej piękny, kremowy kolor.
Jeżeli się pośpieszycie, zdążycie ją jeszcze przygotować w tym sezonie. Pamiętajcie, że wybierając szparagi, dokładnie oglądajcie ich końce - nie mogą być zdrewniałe.


Składniki (4 porcje):
- pęczek białych szparagów,
- 1 marchewka karotka,
- 1 pietruszka,
- 2 średnie, ugotowane ziemniaki,
- kilka gałązek lubczyku,
- 4 szklanki wody,
- sól, pieprz.
Do dekoracji:
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
1. Szparagi, marchewkę, pietruszkę i lubczyk umyj, osusz. Szparagi cienko obierz (usuń włókna), odetnij główki. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
Gałązki lubczyku zwiąż ze sobą bawełnianą nitką.
2. Do garnka włóż szparagi (bez główek), marchewkę, pietruszkę i lubczyk. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do momentu aż szparagi będą miękkie, ale nie będą się rozpadały (na 2 minut przed końcem gotowania włóż główki szparagów, a następnie wyjmij je z wywaru i zachowaj).
3. Gotowane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru. Całość dopraw do smaku i gotuj jeszcze ok. 3 minuty. Przestudź, wyjmij wiązkę z lubczykiem, a całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Jeżeli to konieczne całą zupę przetrzyj przez sito.
4. Rozlej do miseczek, podawaj z łezką śmietankowego serka, główkami szparagów i natką pietruszki, lekko oprószoną czarnym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.