środa, 11 czerwca 2014

Kasza gryczana z warzywami i mozzarellą

To danie w śródziemnomorskim stylu. Jest bogactwem smaków i aromatów, a ponadto cieszy oko.
Polecam osobom, które szukają pomysłu na zdrowy, lekki i pożywny obiad, który nie wymaga wielogodzinnych przygotowań.


Składniki (4 porcje):
- 20 dag kaszy gryczanej,
- średnia cukinia,
- strąk czerwonej papryki,
- kulka (125 g) mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oleju,
- kilka młodych gałązek tymianku,
- oregano,
- świeża bazylia do dekoracji,
- słodka papryka,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (ok. 15-20 minut),
2. 
W czasie kiedy kasza się gotuje, przygotuj warzywa: cukinię i paprykę umyj, z papryki usuń gniazda nasienne. Cukinię pokrój w grube półplasterki, paprykę w dużą kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z papryką, oregano, solą, pieprzem i olejem. Przygotowaną mieszanką polej warzywa i odstaw na 5 minut. Rozgrzej patelnię grillową (możesz też zwykłą), wyłóż na nią warzywa wraz z marynatą, grilluj z obu stron aż będą rumiane i al dente (ok. 7 minut). Pod koniec dodaj umyte, świeże listki tymianku i jeżeli to konieczne dopraw do smaku. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z warzywami, wyłóż na talerze, posyp mozzarellą i udekoruj listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.